Baby-eczeem komt redelijk veel voor in de ontwikkelde landen en is vrij gemakkelijk te herkennen. Is de huid van je baby droog op de wangen, de armen, in de elleboog- of knieholten? Zie je op die plaatsen rode plekken die lijken te jeuken? Dan gaat het waarschijnlijk om baby-eczeem.

Baby-eczeem treft 10 tot 20 % van de kinderen. Om dit verschijnsel te kunnen voorkomen en behandelen, is het belangrijk om het biologisch mechanisme ervan te begrijpen. Want om baby-eczeem te voorkomen, is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt.

 

Wat is baby-eczeem ?

Baby-eczeem is een chronische aandoening, dat betekent dat ze verscheidene keren opnieuw kan opduiken in de loop van het leven van jouw kindje. Baby-eczeem verloopt altijd in twee fasen: een opstoot van eczeem, afgewisseld met een rustiger periode.

In eerste instantie manifesteert baby-eczeem zich door rozige plekken die steeds roder gaan worden. Die plekken worden schilferig en de ontsteking veroorzaakt jeuk. Daarna beginnen de rode plekken bij baby-eczeem te sijpelen en worden er kleine korstjes gevormd. De jeuk wordt heviger en daardoor neemt ook het risico op infectie toe.

Die eerste fase van baby-eczeem wordt gevolgd door een periode van remissie. Concreet gaan de plekken verdwijnen, maar de huid blijft droog en broos. Het gebeurt wel dat ook in die periode enige jeuk blijft aanhouden. Krabben blijft echter uit den boze, want dat kan een nieuwe opstoot veroorzaken. In die tweede fase van baby-eczeem is hydratatie van kapitaal belang.

 

Baby-eczeem: hoe herken je het ?

Zoals we reeds zagen, doen zich bij baby-eczeem rode plekken en jeuk voor. Om dit laatste bij een baby op te sporen, moet je op een aantal signalen letten. Als je kindje ligt te wriemelen, altijd nerveus lijkt, huilt zonder duidelijke reden, dan is dat misschien omdat het last heeft van jeuk. Om baby-eczeem te herkennen, moet je alert zijn voor het gedrag van je baby. Over het algemeen duikt baby-eczeem op bij baby’s vanaf 3 maand en doen de symptomen zich voor op de wangen, de armen, de benen, de hoofdhuid en de billetjes. Die extra gevoelige zones moet je dus in het oog houden. Als het kindje wat groter wordt, verplaatst het eczeem zich naar de plooien van de ellebogen, de achterkant van de knieën, de nek, achter de oren, rond de mond of op de handen.

 

Oorzaken van baby-eczeem

Baby-eczeem heeft diverse oorzaken. Eerst en vooral zijn er interne, dus biologische factoren.

Men stelt immers vast dat er een erfelijke aanleg voor eczeem bestaat. Als jij en/of je partner eczeem hebben, dan is de kans groot dat jullie kind in de loop van zijn leven ook eczeem gaat ontwikkelen.

Heeft je baby eczeem, dan mag je daar echter geen schuldgevoel over hebben, want dat is niet jouw fout. De huid van je kindje is gewoon brozer en vatbaarder voor agressieve invloeden van buitenaf.

Die agressieve invloeden vormen de externe factoren voor baby-eczeem. Het gaat dan om allergene factoren: huismijt, vervuiling, een te agressief wasmiddel, hygiëneproducten die niet geschikt zijn voor de huid van jouw baby of bepaalde voedingswaren zijn allemaal factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor baby-eczeem.

BIODERMA productfoto, Atoderm Huile de douche 1L, douche-olie voor droge huid

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Huile de douche

(No opinion yet)

24u hydratatie en onmiddellijk comfort van bij het douchen

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Dagverzorging

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Intensive Baume

(1 beoordeling)

Intensieve verzorging tegen jeuk. Ultrakalmerend & ultravoedend.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Occasionele specifieke huidverzorging

Droge tot zeer droge gevoelige huid Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin relief-technologie

Atoderm SOS spray

(3 beoordelingen)

De anti-jeukreflex die onmiddellijk verlichting brengt.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)