Waarom een zonnecrème voor het gezicht gebruiken in de zon?

Ben je zeker dat je alles weet over de zon en haar stralen?

In dit artikel kom je te weten wat de weldaden en gevaren van de zon zijn en hoe je je ertegen beschermt met een efficiënte zonnecrème voor het gezicht.

 

Wat zijn de weldaden van de zon ?

De zon is van groot belang voor je leven en je gezondheid. Licht stimuleert immers de aanmaak van het hormoon serotonine. Dit hormoon bezorgt je lichaam een algemeen gevoel van welbehagen. Bovendien bevorderen UV-stralen ook de aanmaak van vitamine D.

Wat is vitamine D eigenlijk? Deze vitamine bevordert de goede opname van calcium en fosfor uit onze voeding. Ze speelt dus een essentiële rol in de ontwikkeling van het skelet. 15 tot 20 minuten zonblootstelling per dag zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt.

Tot hier de positieve kanten van de zon, maar opgelet, ze kan ook heel nefast zijn voor je gezondheid! Langdurige blootstelling kan leiden tot verbranding, huidkanker, allergieën en snellere huidveroudering. 

 

Waarom is het zo belangrijk om je te beschermen tegen de zon?

Zonnestraling heeft nefaste effecten op korte, maar ook op lange termijn. Het meest courante onmiddellijke effect is zonne-erytheem of verbranding. Maar je kunt ook een hitteslag (hitteberoerte), een zonnesteek (zonneslag), fotosensibilisering (een abnormale huidreactie in de zon) of allergische reacties krijgen.

Wat de effecten op lange termijn betreft: wist je dat de zon de grootste oorzaak van huidkanker is? Bovendien leidt de zon ook tot veroudering van de huid en dus de vorming van pigmentvlekken en rimpels.

Jaarlijks worden in België meer dan 38.000 nieuwe gevallen van huidkanker vastgesteld. Dit is het type kanker dat de laatste jaren het sterkst toeneemt. 

 

Wat zijn de oorzaken ? 

Huidkanker wordt dus hoofdzakelijk veroorzaakt door de UV-straling van de zon.

Er bestaan verschillende types ultravioletstraling: UVB-stralen dringen slechts tot in de buitenste beschermlaag van de huid, de epidermis, en zijn verantwoordelijk voor het bruinen maar ook voor het verbranden.

UVA-stralen bereiken ook de tweede huidlaag, de dermis, en zijn verantwoordelijk voor huidveroudering.

UVA en UVB verzwakken bovendien de immuunafweer van de huid en kunnen leiden tot de vorming van kankercellen.

 

Zonnecrème gezicht

 

Wist je dit?

Sneeuw weerkaatst 80% van de UV-straling.

Water weerkaatst 25%, en op een wateroppervlak wordt 40% weerkaatst.

Zand weerkaatst 15%.

 

Zonnecrème gezicht

 

Het belang van zonnecrème voor gezicht en lichaam

Het is dus absoluut noodzakelijk om een doeltreffende zonnecrème voor het gezicht en het lichaam te gebruiken! Belangrijk daarbij is ook om de zonnecrème om de 2 uur opnieuw aan te brengen, zeker na het zwemmen of transpireren. Wees ook voorzichtig tussen 11 en 16 uur, dat is de periode waarin de zon het felst schijnt.

 

Hoe kies je je zonnecrème voor het gezicht?

Kies altijd een zonnecrème voor het gezicht met een zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+). Ideaal is ook om een zonnecrème voor het gezicht te kiezen die is aangepast aan jouw huidtype !