Wat is atopische dermatitis?  

Om een beter inzicht te hebben in deze aandoening en er optimaal mee te leren leven, is het belangrijk om te weten wat de oorzaken van een atopische huid zijn.

Atopische dermatitis (of atopisch eczeem) is in de eerste plaats een aandoening die door erfelijke aanleg wordt veroorzaakt. De genen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van een bepaalde proteïne die fungeert als "cement" tussen de huidcellen, zijn bij een atopische huid niet actief. Hierdoor is deze huid is kwetsbaarder voor agressies van buitenaf en wordt haar afweermechanisme onophoudelijk belast. 

In onderstaand schema wordt het verschil tussen een gezonde huid en een atopische huid geïllustreerd.

We kunnen de huid vergelijken met een bakstenen muur. Die beschermt onze organen tegen de buitenomgeving.  

 

Gezonde huid

 

atopische huid 

In een normale huid zijn de "bakstenen", dus de huidcellen, onderling aan elkaar gevoegd met "cement", het zogenaamde intercorneocytair cement.

Hiermee worden de bakstenen samengehouden, waardoor de muur stevig blijft. Met andere woorden, het intercorneocytair cement houdt de beschermende film, die de huid beschermt tegen externe agressies (allergenen, irritatie, enz.) intact. 

 

Atopische huid

 

Atopische huid

 

In een atopische huid zijn de "bakstenen" op elkaar gestapeld, maar zonder "cement".

Hierdoor is de “muur” veel minder bestand tegen externe agressies en vormt hij geen beschermende barrière.

De externe agressies die een atopische huid belagen, zijn allergenen die aanwezig zijn in de lucht, op huisdieren, in cosmeticaproducten, enz.

Om zich te verdedigen, activeert de huid specifieke cellen die een huidontsteking (rode en droge plekken) en jeuk veroorzaken. Doordat de huid geen beschermende barrière heeft, laat ze bovendien gemakkelijk vocht ontsnappen, wat leidt tot sterke uitdroging. 

peau sèche visage

Om de atopische huid te helpen haar beschermende barrière weer op te bouwen, heeft Bioderma in samenwerking met dermatologen het verzorgingsproduct Atoderm Intensive Baume ontwikkeld. Deze kalmerende en huidversterkende balsem herstelt de huidbarrière, waardoor allergenen niet meer in de huid kunnen dringen. 

Meer over de verzorgende balsem voor een atopische huid Atoderm Intensive Baume vind je op.