Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een huidaandoening die zich over het algemeen van in de kindertijd manifesteert. Het is een chronische huidziekte die met opstoten evolueert. Sommige wetenschappers denken dat bepaalde mensen genetisch voorbestemd zijn om atopisch eczeem te krijgen. Dus als jij het hebt, is het waarschijnlijk dat één van jouw ouders de aandoening ook heeft.

De eerste symptomen kunnen zich al heel vroeg in de kindertijd voordoen, namelijk al bij baby’s vanaf 3 maanden.

Tijdens een eczeemcrisis is de huid broos en kunnen allergenen en agressieve invloeden van buitenaf makkelijker binnendringen. Zo wordt de huid gevoeliger voor infecties. De allergenen dringen in de verzwakte huid en veroorzaken min of meer ernstige irritatie. Die irritatie gaat gepaard met jeuk en die jeuk maakt de toestand van de huid erger, zodat ze nog gevoeliger wordt voor agressies.

Bioderma - expert focusing on skin

Het eerste symptoom van atopisch eczeem is zonder twijfel een droge en vaak ook jeukende huid.

Atopisch eczeem verzwakt de huid. Die bevat minder vocht en minder lipiden. Opgelet: dit geldt over het algemeen voor de volledige huid en niet alleen voor de zones waarop het atopisch eczeem zich manifesteert. Daarom is het van belang om van bij de eerste symptomen het héle lichaam te verzorgen met aangepaste hygiëneproducten.

Hoe weet je of je atopisch eczeem hebt?

Bij atopisch eczeem zijn dit de symptomen die een alarmbelletje moeten doen rinkelen: je huid is droog, roodachtig en soms zelfs gezwollen, je hebt schilfers, kleine rode bobbeltjes en soms met vocht gevulde blaasjes.

Tot op vandaag weet men nog altijd niet wat atopisch eczeem kan veroorzaken. Niet alle mensen die deze aandoening hebben, reageren op dezelfde manier.

Het is dus heel moeilijk om één of meer factoren te identificeren die opstoten van atopisch eczeem veroorzaken.

Het is echter een goed idee om een “huiddagboek” bij te houden. Noteer er je eetgewoonten en je dagelijks leven voordat de opstoot zich voordeed. Misschien bots je op die manier op punten van overeenkomst tussen de verschillende opstoten.

 

Onze tips om te leven met atopisch eczeem

Een huid met atopisch eczeem is vaak verzwakt, ook in perioden zonder opstoten. Daarom raden wij aan om dagelijks aangepaste verzorgingsproducten te gebruiken. Het staat immers vast dat een goede routine voor je huid helpt om opstoten beter te voorkomen.

Daartoe adviseren we om je huid te wassen met Atoderm Huile de douche, die langdurig hydrateert, reinigt, relipideert en kalmeert. Geef je de voorkeur aan een ongeparfumeerde formule, dan kan je opteren voor Atoderm Intensive Gel Moussant. Die reinigt in alle zachtheid, voorkomt uitdroging van de huid en kalmeert ongemak.

En vergeet tot slot niet om je hele lichaam te hydrateren met Atoderm Intensive Baume. Die werkt ultrakalmerend en vermindert de neiging tot krabben. Hij voedt de huid ook intensief en doordat zijn textuur niet plakkerig is, kan je je na het aanbrengen meteen aankleden.

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Intensive Gel moussant

(No opinion yet)

Zachte, zuiverende en jeukwerende wasgel

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Dagverzorging

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Intensive Baume

(1 beoordeling)

Intensieve verzorging tegen jeuk. Ultrakalmerend & ultravoedend.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Occasionele specifieke huidverzorging

Droge tot zeer droge gevoelige huid Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin relief-technologie

Atoderm SOS spray

(3 beoordelingen)

De anti-jeukreflex die onmiddellijk verlichting brengt.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)