Gezichtseczeem: wat is het?

Eczeem is een ontsteking van de huid. De huid wordt heel droog, omdat ze een tekort aan water en lipiden heeft. Als de huid verzwakt is, vervult ze haar barrièrefunctie minder goed en wordt ze vatbaarder voor agressieve invloeden van buitenaf.

Er zijn heel wat van die agressieve invloeden: stof, huismijt, vervuiling, onaangepaste make-up of verzorging. Je huid verdedigt zich dan tegen die agressies, wat een ontsteking veroorzaakt: een opstoot van eczeem.

De huid van je gezicht en je hals is dunner dan die van de rest van je lichaam. Ze is dus per definitie gevoeliger. Gezichtseczeem komt frequent voor bij volwassenen, maar minder bij kinderen. Bij volwassenen komt gezichtseczeem tot uiting in de vorm van rode plekken en min of meer intense jeuk.

 

Oorzaken van gezichtseczeem

Het is heel moeilijk om met zekerheid te zeggen wat de oorzaken van gezichtseczeem zijn. Wel kunnen we factoren identificeren die een opstoot van eczeem in het gezicht kunnen triggeren.

Hieronder een niet-volledig lijstje van triggerfactoren.

  • Mensen die lijden aan gezichtseczeem hebben het vast al gemerkt, de opstoten kunnen zich frequenter voordoen in de lente. Dat is te verklaren door de aanwezigheid van grote hoeveelheden pollen in de licht. Pollen zijn heel volatiel en kunnen de ogen en de oogleden irriteren.
  • Gezichtseczeem kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van onaangepaste make-up, bijvoorbeeld make-up die te sterk dekt of van slechte kwaliteit is.
  • Net zoals eczeem op het lichaam, kan eczeem in het gezicht worden veroorzaakt door vermoeidheid of stress.
  • ‘s Zomers speelt ook transpiratie een rol bij het triggeren van een opstoot van gezichtseczeem.
  • In de winter kunnen sjaals, colsjaals of mutsen in wol of synthetisch materiaal ook een opstoot van gezichtseczeem veroorzaken. Het herhaaldelijk wrijven van die materialen op je gezicht, in combinatie met de koude, kan je huid sensibiliseren.
  • Er speelt ook een genetische factor mee bij gezichtseczeem. Als je ouders of andere familieleden eczeem hebben, is de kans groter dat ook jij de symptomen ervan in de loop van je leven ontwikkelt.

 

Behandelingen van gezichtseczeem

Voor gezichtseczeem bestaan er twee types behandeling: een achtergrondbehandeling en een behandeling van de ontsteking.

Voor de behandeling van de ontsteking raadpleeg je best een arts. In functie van de ernst van je gezichtseczeem zal die jou wellicht een crème op basis van cortisone adviseren en indien nodig ook druppeltjes om ongemak aan de ogen te verlichten en de ogen tot rust te brengen.

Ook als je geen behandeling op basis van cortisone nodig hebt, blijft het van belang om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Bij gezichtseczeem raden we je aan je huid te reinigen met Atoderm Intensive Gel Moussant. Deze gel reinigt in alle zachtheid en kalmeert ongemak en irritatie. Dankzij zijn Skin Barrier Therapy-patent beschermt hij de huid ook tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor irritatie. Voor een intense hydratatie breng je daarna de rijke, ultravoedende balsem Atoderm Intensive Baume, of de frisse en lichte Atoderm Intensive gel-crème aan.

Extra troef van deze drie producten? Ze kunnen ook voor het lichaam worden gebruikt en zijn geschikt voor het hele gezin.

En wat de achtergrondbehandeling betreft: bij deze extra gevoelige gezichtshuid is het van essentieel belang een aangepaste routine te gebruiken. Om gezichtseczeem te voorkomen, reinig je je gezicht best met het micellair water Sensibio H2O; dit is afgestemd op gevoelig huid en reinigt een intolerante huid in alle zachtheid. En omdat hydratatie cruciaal is, breng je dagelijks een rijke hydraterende crème aan. Kies daarvoor Hydrabio Crème, een zijdezachte crème voor een optimale hydratatie.

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Intensive Gel moussant

(No opinion yet)

Zachte, zuiverende en jeukwerende wasgel

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Dagverzorging

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Intensive Baume

(1 beoordeling)

Intensieve verzorging tegen jeuk. Ultrakalmerend & ultravoedend.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Occasionele specifieke huidverzorging

Droge tot zeer droge gevoelige huid Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin relief-technologie

Atoderm SOS spray

(3 beoordelingen)

De anti-jeukreflex die onmiddellijk verlichting brengt.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)