Wat is seborroïsche dermatitis?  

Seborroïsche dermatitis is een aandoening die wordt gekenmerkt door rode plekken en meestal ook schilfers. Het is een goedaardige aandoening die evolueert en soms vele jaren kan aanhouden. 

Mensen met seborroïsche dermatitis lijden vaak onder de blik van anderen, vooral als de schilfers ook op het gezicht voorkomen. 

 

Op welke zones komt seborroïsche dermatitis voor?  

"Seborroïsch" betekent dat het gaat om de eerder vette huidzones: het gezicht, het bovenlichaam en de hoofdhuid. Dit zijn zones die veel talgklieren bevatten.

Als de aandoening in het gezicht voorkomt, zijn de plekken en schilfers te zien op de zogenaamde T-zone: aan weerszijden van de neus, op de neus-mondplooien, op en tussen de wenkbrauwen of ook aan de oren.

Komt seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid voor, dan zijn er meestal gelige of witachtige, vette schilfers te zien. Die schilfers blijven niet of amper op de hoofdhuid kleven en in sommige extreme gevallen bevinden de symptomen zich tot op het voorhoofd.

Ook andere behaarde zones kunnen seborroïsche dermatitis vertonen: de ooglidranden, de schaamstreek of de baard.

 

Wat zijn de symptomen van seborroïsche dermatitis?

De symptomen verschillen naargelang de betreffende zone. De aanwezigheid van schilfers is al een goede indicator. Die gaan meestal vergezeld van jeuk en roodheid. Soms kan er zelfs sprake zijn van een branderig gevoel.

 

Wat zijn de oorzaken van seborroïsche dermatitis? 

De oorzaken zijn niet echt bekend. Wel zijn er een aantal factoren die de ontwikkeling van dermatitis in de hand kunnen werken: stress, vermoeidheid of overwerkt zijn bijvoorbeeld. Ook andere factoren spelen een rol:

- Het sebum: de aanwezige hoeveelheid sebum (talg) heeft een rechtstreekse invloed op seborroïsche dermatitis

- Bepaalde gisten (schimmels) die op de huid aanwezig zijn

 

Kenmerken van seborroïsche dermatitis

Hoewel seborroïsche dermatitis bijzonder ontsierend kan ogen, is het heel belangrijk om erop te wijzen dat het in geen geval besmettelijk is! Het is van cruciaal belang om dat uit te leggen aan iedereen die in contact komt met een persoon met deze aandoening heeft, want de attitude van anderen kan heel pijnlijk zijn. 

Tot slot is het ook van belang om te weten dat dit een chronische aandoening is. Het is heel moeilijk om ze volledig te genezen. Wel is het mogelijk om door constante verzorging de periodes van remissie te verlengen en de levenskwaliteit van mensen met seborroïsche dermatitis te verbeteren. 

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Gevoelige huid met neiging tot roodheid en schilferen

D.A.F. Patent

Sensibio DS+ Gel nettoyant

(No opinion yet)

Kalmerende en zuiverende reinigingsgel tegen roodheid en schilfers.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagverzorging

Gevoelige huid met neiging tot roodheid en schilferen

D.A.F. Patent

Sensibio DS+ Crème

(1 beoordeling)

Kalmerende verzorging tegen roodheid en schilfers

Voor wie?

Volwassenen, Tieners