Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd en de officiële naam is lentigo. Dit verschijnsel komt bij heel wat mensen voor, en meer bepaald bij al wat oudere mensen met een huid die van nature eerder bleek is. Het is nuttig om weten dat er een aantal doelgerichte behandelingen bestaan om dit probleem aan te pakken. 

 

Waardoor ontstaan er ouderdomsvlekken? 

Ouderdomsvlekken beginnen meestal op te duiken eenmaal men de 40 voorbij is – en hoe ouder men wordt, hoe meer kans dat er zich vormen. Heel concreet doet deze hyperpigmentatie van de huid zich hoofdzakelijk voor op de zones die het meest zijn blootgesteld aan de zon, namelijk het gezicht, maar ook de handen, de armen en het decolleté. 

Het is van belang om te weten dat bruine vlekken niet het gevolg zijn van het verouderen op zich, maar wel van oxidatie in de huid. De zon is één van de oxidanten die de ontwikkeling van die hyperpigmentatie kunnen doen versnellen en ze jaar na jaar zichtbaarder maakt… Daarom praten we over “ouderdomsvlekken”. 

Ook andere factoren, zoals veroudering of het gebruik van crèmes met een oxiderend effect, kunnen ouderdomsvlekken in de hand werken, evenals een slechte leefhygiëne (regelmatige alcoholconsumptie en/of roken). 

ouderdomsvlek

Er bestaan diverse behandelingen die hun waarde al hebben bewezen tegen ouderdomsvlekken: een peeling uitgevoerd door een dermatoloog bijvoorbeeld. Die brengt hiervoor een specifiek product aan dat zuur bevat en waardoor de huid zich gaat regenereren en weer haar oorspronkelijke kleur krijgt. 

Een andere oplossing is behandelen met laser: de warmte hiervan haalt de oppervlakkige laag van de huid weg, waarin de pigmenten zich bevinden die de bruine vlekken geven. Nadat de korstjes zijn afgevallen en het wondhelingsproces is voltooid, is de huid weer vrij van vlekken. 

ouderdomsvlek

Als je je routine niet wijzigt om duurzaam komaf te maken met ouderdomsvlekken, riskeer je dat er na enkele maanden weer nieuwe opduiken. 

Probeer in de mate van het mogelijke zonblootstelling te vermijden, om het oxidatieproces af te remmen dat tot vorming van bruine vlekken leidt. Als je weet dat je tijd buiten gaat doorbrengen, breng dan systematisch een aangepaste zonnecrème aan en hydrateer je huid ook met producten afgestemd op jouw probleem. 

Je kan dagelijks de verhelderende reiniger Pigmentbio van Bioderma gebruiken, die speciaal werd geformuleerd voor hypergepigmenteerde huid. Die helpt ouderdomsvlekken tegengaan, voorkomt dat er nieuwe ontstaan en geeft je een egalere, frissere teint.