Brandwonden verzorgen: de juiste reflexen

De eerste reflex bij brandwonden is natuurlijk de verbrande huid afkoelen onder stromend koud water. Hiermee beperk je de omvang en de ernst van de brandwonde. Om effect te hebben moet je het water minstens 5 minuten laten stromen. Voor een optimaal resultaat hou je het volgende regeltje van drie in gedachten: op 15 centimeter afstand, een temperatuur van 15°C, 15 minuten lang. 

Vervolgens doe je eventuele juwelen af. Als de huid gaat zwellen, kan het immers moeilijker worden om die nog te verwijderen. 

 

Brandwonden verzorgen en de graad van ernst herkennen

We onderscheiden drie graden van ernst. 

1. Eerste graad: alleen de epidermis (de buitenste huidlaag) is getroffen, de huid is rood. 

2. Tweede graad: de epidermis is dieper beschadigd, er vormen zich blaren.

3. Derde graad: de letsels zijn zeer diep, de huid ziet wit of zwart en heeft geen veerkracht meer. Ze is ook ongevoelig geworden. Als de wonde groter is dan enkele cm², moet ze chirurgisch gesloten worden. 

 

Eerstegraads brandwonden verzorgen

Zoals je wel zal hebben begrepen, is het bij tweedegraads of derdegraads brandwonden beter een specialist te raadplegen. 

Eerstegraads brandwonden zijn snel gebeurd en kan je gewoon zelf verzorgen. Een te hete oven of schotel, verbranding door de zon, een barbecuegrill, een strijkijzer… Het gevaar loert altijd om de hoek. 

Nadat je een oppervlakkige brandwonde eerst 15 minuten onder water van 15°C hebt gehouden, met een afstand van 15 cm tussen kraan en wonde, verzorg je die best met een aangepaste zalf. 

Cicabio Pommade is geschikt voor eerstegraads brandwonden. Brandwonden verzorgen gaat prima met deze zalf, die herstelt, kalmeert en voedt. 

Cicabio Pommade legt een film op de beschadigde huid om die de hele dag lang te isoleren en te beschermen en zo een optimaal herstel te bevorderen. Brandwonden verzorgen met deze wondhelende zalf helpt de epidermis herstellen en pijn en ongemak verlichten.

Wist je dat verbranding door de zon een eerstegraads brandwonde is? Hiervoor is dus een specifieke verzorging nodig. Photoderm Après-soleil is jouw ideale bondgenoot bij zonnebrand! Een aftersun die kalmeert, hydrateert, je huid langer bruin houdt en de cellen beschermt. Nadat de zon haar geweld heeft aangedaan, heeft je huid behoefte aan hydratatie, en dit product houdt haar hydratatiepeil optimaal.