Bij brandwonden, zelfs oppervlakkige, is het van belang om direct te reageren. Idealiter moet de verbrande zone 15 minuten onder stromend water van 15°C worden gehouden. Probeer de verbrande huid op 15 cm van de waterstraal te houden om te rechtstreeks contact te vermijden. 

Voor je beschadigde huid moet je een aangepaste routine hanteren. Het is daarbij vooral van belang je huid niet te laten uitdrogen. Met Cicabio Pommade wordt er een film op de huid gelegd die haar de hele dag lang beschermt. Deze zalf zuivert de huid ook en verlicht pijn, ongemak en jeuk. 

Ook een oppervlakkig letsel mag je niet verwaarlozen. Als een brandwonde niet wordt verzorgd, dan kunnen er twee types complicaties optreden: infecties en slechte littekenvorming. Onze huid beschermt ons tegen agressies van buitenaf en bijgevolg bevinden er zich bacteriën, microben en kiemen op haar oppervlak. Wanneer ze wordt beschadigd (snij- of brandwonde), krijgen al die bacteriën de gelegenheid om de beschadigde zone te infecteren. Het is dus heel belangrijk om haar te ontsmetten met een passend product. 

BIODERMA productfoto, Cicabio SPF 50+ 30ml, zonneproduct voor geïrriteerde huid

Door een brandwonde op de juiste manier te verzorgen, verminder je ook de kans op littekens. Ook als de brandwonde genezen is, blijft de huid broos. Denk er dus aan deze zone te beschermen als je in de zon gaat. Zo vermijd je blijvende hyperpigmentatie van de huid. Daartoe raden wij aan een littekencrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, bijvoorbeeld Cicabio SPF 50+

Brandwonden verzorgen: het type brandwonde herkennen

Om een brandwonde correct te verzorgen is het van belang te kijken naar de oorzaak van de verbranding. Er bestaan immers verschillende types verbranding: thermische, elektrische, chemische, medische.

Thermische brandwonden kunnen zowel veroorzaakt worden door hitte als door bevriezing.

Elektrische brandwonden worden veroorzaakt door een elektrische stroom die door het lichaam gaat. In dit geval is de brandwonde op zich niet direct het meest zorgwekkende aspect. Er moet vooral worden onderzocht of de elektrische stroom inwendig geen schade heeft aangericht. Dus om een elektrische brandwonde te laten verzorgen ga je best naar een dokter.

Chemische brandwonden zijn, zoals de naam het zegt, brandwonden als gevolg van contact met een chemisch product. De te nemen maatregelen bij chemische verbranding hangen af van de betrokken chemische substantie. Ook hier weer is het best om rechtstreeks contact op te nemen met de hulpdiensten.

Medische brandwonden zijn het gevolg van een medische interventie, bijvoorbeeld een peeling of laserbehandeling. Medische brandwonden verzorgen kan ook met het gamma Cicabio. Zeker de Cicabio Pommade kan een goede oplossing zijn om een huid die verbrand is door een dermatologische behandeling te herstellen.

Uit dit alles onthoud je dus dat je een brandwonde zo snel mogelijk moet verzorgen. Voor eerstegraads, dus oppervlakkige brandwonden adviseert BIODERMA de Cicabio Pommade als verzorging. Voor diepere of zwaardere brandwonden moet je een arts raadplegen.