Gesprongen lippen: welke huidkenmerken?

Je gezicht heeft twee zones die brozer en gevoeliger voor agressies zijn, namelijk de zones die het meest “in reliëf” zijn: je neus en je lippen.

Zowel bij zon, wind als koud zijn deze twee zones vaak de meest kwetsbare van je gezicht.

De lippen vormen een overgangsweefsel tussen het slijmvlies van je mond en de epidermis van je gezicht. Hierdoor vertonen ze specifieke eigenschappen. De huid van de lippen is tot 5 keer dunner dan de rest van het gezicht. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je heel snel gesprongen lippen krijgt als je niet oplet.

De lippen bevatten een grote hoeveelheid collageen- en elastinevezels, waardoor ze zo vol ogen. Hun rozige kleur danken ze aan de vele bloedvaatjes die ze bevatten. De lippen zijn één van de enige zones van het lichaam die geen sebum (huidsmeer) noch zweet afscheiden. De hydrolipidenfilm is er heel doordringbaar. De lippen bevatten ook geen melaninepigmenten: ze zijn dus veel minder dan de rest van ons lichaam gewapend tegen agressieve invloeden van buitenaf.

 

Hoe krijg je gesprongen lippen ?

Gesprongen lippen worden vaak veroorzaakt door uitdroging van de huid. Die uitdroging is heel vaak het gevolg van langdurige blootstelling aan koude en droge lucht. Ook langdurige blootstelling aan UV-stralen kan verantwoordelijk zijn voor gesprongen lippen.  

Gesprongen lippen kunnen ook worden veroorzaakt door sterk verhoogde ademhaling door de mond. Als je dus ziek bent en je neus is verstopt, dan adem je veel meer door de mond, wat onvermijdelijk leidt tot gesprongen lippen.

Er zijn nog andere factoren die kunnen leiden tot gesprongen lippen. Zo kan een allergie voor bepaalde bestanddelen uit cosmetica of een allergie voor bepaalde voedingswaren zwelling en irritatie van de lippen veroorzaken.

Bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld acnebehandelingen) kunnen de huid sterk uitdrogen en zo ook de oorzaak zijn van gesprongen lippen. En ook een koortsblaasje kan de boosdoener zijn.

Tot slot kan ook langdurig gebruik van bepaalde lang houdende, heel matte of heel donkere lipsticks de lippen beletten om te ademen en op termijn een risico vormen voor gesprongen lippen.

 

Gesprongen lippen verzorgen

Zoals je ziet, is het heel belangrijk om je lippen goed te verzorgen. Als gesprongen lippen niet snel worden verzorgd, kan de toestand ervan verergeren. Als de huid meer en meer kloofjes gaat vertonen, kan ze gaan scheuren, waardoor kleine wondjes op je lippen ontstaan en de lippen zelfs kunnen gaan bloeden.

Om je gesprongen lippen goed te verzorgen, is hydratatie de boodschap! Juist omdat gesprongen lippen vaak worden veroorzaakt door een gebrek aan hydratatie, is het van essentieel belang om gesprongen lippen diepgaand te rehydrateren, maar ook om ze te beschermen.

In eerste instantie mag je ook niet vergeten om je huid van binnenuit te hydrateren: om gesprongen lippen tegen te gaan, is het van belang om veel water te drinken.

En vervolgens wapen je je met een aangepast verzorgingsproduct. Bij Bioderma hebben we twee specifieke producten voor gesprongen lippen in het Atoderm-gamma: Atoderm Stick Lèvres en Atoderm Baume Lèvres. De eerste is een stick met een zachte, smeltende textuur, bedoeld voor beschadigde en uitgedroogde lippen. De tweede is een balsem met een rijke, smeltzachte textuur voor sterk uitgedroogde en gesprongen lippen.

Hydraterende stick Atoderm Stick Levres | BIODERMA

Dagverzorging

Gekloven en zeer droge lippen

Atoderm Stick lèvres

(1 beoordeling)

Hydraterende en kalmerende lipstick.

Voor wie?

Voor het hele gezin (kinderen ouder dan 3 jaar)

Dagverzorging

Gekloven en zeer droge lippen

Atoderm Baume Lèvres

(1 beoordeling)

Dagelijkse hydraterende verzorging die beschadigde lippen kalmeert, voedt en herstelt.

Voor wie?

Kinderen, Volwassenen