Een jeukende hoofdhuid is niet uitzonderlijk. Zoals mannen als vrouwen kunnen er last van hebben, en dat op elke leeftijd. Een jeukende hoofdhuid is meestal iets onschuldigs, maar kan soms ook een symptoom zijn van een lastige aandoening zoals psoriasis of seborroïsche dermatitis.

Om een jeukende hoofdhuid te vermijden, is het vooreerst belangrijk om te begrijpen hoe de hoofdhuid functioneert.

 

Jeukende hoofdhuid? Begrijp beter hoe de hoofdhuid functioneert

Op de hoofdhuid van een mens staan tussen de 100.000 en 150.000 haren. Bij roodharigen kunnen dat zelfs tot 200.000 haren zijn.

Onze haren doorlopen een vaste levenscyclus. Inzicht in die levenscyclus helpt om beter te begrijpen waar een jeukende hoofdhuid vandaan kan komen! De haarcyclus omvat drie fasen:

- De anagene fase of groeifase. Die duurt tussen 3 en 6 jaar.

- De catagene fase: dit is een overgangsfase, waarin de groei van het haar gaat vertragen. Ze duurt meestal minder dan een maand.

- De telogene fase is de laatste fase, die van de haaruitval. Deze fase duurt ongeveer 3 maanden.

De haren volgen elk hun eigen cyclus, vaak gesynchroniseerd met de cyclus van de naburige haren.

Haaruitval

Het is volkomen normaal om tot een honderdtal haren per dag te verliezen! Geen paniek dus. Als een haar uitvalt, maakt het zich los uit de haarfollikel en valt uit. Daarna verschijnt er een nieuwe haarbulbus en daarmee een nieuw haar.

Om een jeukende hoofdhuid te vermijden, ga je in eerste instantie preventief tewerk. Daarom is een aangepaste – lees zachte - hygiëne van de hoofdhuid een must.
De hoofdhuid is bedekt met een hydrolipidenfilm die instaat voor de hydratatie, maar ook verhindert dat ongewenste factoren zoals UV of vervuiling binnendringen. Die hydrolipidenfilm bestaat uit sebum (huidsmeer of talg) en minerale en organische elementen.

Shampoing Nodé fluide

De eerste stap om een jeukende hoofdhuid te vermijden, is die hydrolipidenfilm beschermen. Daarom is het van essentieel belang om een detergentvrije shampoo te gebruiken die het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid respecteert.

Voor dagelijks gebruik bevelen wij de shampoo Nodé Fluide aan. De verbinding van twee zachte tensiden van plantaardige oorsprong vormt een niet-agressieve reinigende basis die de hydrolipidenfilm van haar en hoofdhuid respecteert.

Deze shampoo is geschikt voor het hele gezin en perfect voor dagelijks gebruik.

Onze tip? Breng de shampoo Nodé Fluide aan, doe hem schuimen door zachtjes te masseren en spoel hem dan uit. Nog eens herhalen voor een optimaal resultaat.

De eerste vereiste om een jeukende hoofdhuid te vermijden, is ervoor te zorgen dat de hoofdhuid gezond is !