Een jeukende hoofdhuid kan door allerlei factoren worden veroorzaakt. Een veel voorkomende oorzaak is een geïrriteerde en uitgedroogde hoofdhuid. 

 

Jeukende hoofdhuid: symptoom van een uitgedroogde huid

Net zoals de huid van je lichaam staat ook je hoofdhuid dagelijks bloot aan allerlei agressieve invloeden. Hierdoor kan de huid brozer en gevoeliger worden, wat soms kan leiden tot jeuk.

Ervaar je een trekkend gevoel? Voelen je haarwortels ietwat pijnlijk aan? Heb je jeuk aan je hoofdhuid? Duikt er een min of meer aanzienlijke hoeveelheid schilfertjes op?

Dan is het mogelijk dat je een geïrriteerde hoofdhuid hebt!

 

Jeukende hoofdhuid: oorzaken van gevoeligheid

Er zijn diverse verklaringen voor een toegenomen gevoeligheid die leidt tot een jeukende hoofdhuid:

- Een verstoord evenwicht in de sebumproductie

- Vervuiling

- Stress

- Een voedingstekort

- Te agressieve shampoos

- Brushings

- Te vaak het haar wassen

shampoing nodé A

Welke routine voor matige haarroos?

De eerste vereiste is een zachte shampoo gebruiken. Het is ook het best om je haar niet vaker dan 2 tot 3 keer per week te wassen. Masseer je hoofdhuid zachtjes met cirkelvormige bewegingen en spoel je haar daarna heel zorgvuldig uit. 

Droog je je haar met een haardroger, zet die dan niet te warm en hou hem op minstens 20 cm afstand van je hoofdhuid. Zo vermijd je weer twee mogelijke triggers voor een jeukende hoofdhuid.

Als shampoo raden we een zachte shampoo aan, die het natuurlijke evenwicht van je hoofdhuid respecteert. De shampoo Nodé A is hier je perfecte bondgenoot. Hij reinigt in alle zachtheid, kalmeert irritatie en jeuk, en maakt je haar zacht en glanzend.

Voor een optimaal effect brengt je de shampoo een eerste keer zacht masserend aan en spoelt hem dan uit. Daarna breng je hem nog eens aan, maar laat je hem een minuut inwerken. Dan overvloedig spoelen. Je haar is zacht en glanzend en je jeukende hoofdhuid is tot rust gebracht.

Welke routine bij ernstige schilfering?

Bij ernstige en hardnekkige hoofdhuidschilfers was je je haar ongeveer 3 keer per week met een behandelende shampoo met zeer hoge tolerantie. Die moet bestanddelen bevatten die de jeuk kalmeren, maar die ook de droge zones aanpakken en voorkomen dat nieuwe schilfers worden gevormd.

Hiervoor raden we de shampoo Nodé DS+ aan. Voor een optimale efficiëntie laat je de shampoo ongeveer 3 minuten inwerken alvorens hem uit te spoelen.

Bij opstoten is het aanbevolen om deze shampoo ongeveer 3 weken te gebruiken. Stel je na die periode een verbetering vast, gebruik dan een zachte shampoo voor dagelijks gebruik. Nodé Fluide, met zijn detergentvrije reinigende basis, is hiervoor perfect en kan door het hele gezin worden gebruikt.

Shampoing Nodé k concentré

Welke routine bij ernstige schilfering met een hevig jeukende hoofdhuid?  

Ook hier is een zachte shampoo een absolute must. Die moet schimmelwerende bestanddelen bevatten, ingrediënten die de schilfers elimineren en voorkomen dat er nieuwe opduiken. En hij moet zeker ook kalmerende (ontstekingswerende) bestanddelen bevatten om de jeukende hoofdhuid tot rust te brengen.

De shampoo moet gedurende 2 tot 3 weken twee- tot driemaal per week worden gebruikt. Daarna, als onderhoudsbehandeling, 1 tot 2 keer per week afgewisseld met een zachte shampoo.

Wij raden aan om in eerste instantie de verzorgende emulsie Nodé K Concentré te gebruiken. Die verwijdert plaques, voorkomt dat ze terugkomen en kalmeert een jeukende hoofdhuid. Ter aanvulling was je je haar met de shampoo Nodé K. Die helpt niet alleen de plaques verwijderen en de nieuwe vorming ervan voorkomen, maar gaat ook de neiging tot krabben tegen.