Iedereen kan in de loop van zijn leven wel eens last hebben van een jeukende hoofdhuid. Soms duurt dat slechts enkele dagen, soms kan het langer aanhouden. Maar waar komt die jeuk vandaan en hoe kan die worden vermeden ?

 

Wat zijn de oorzaken van een jeukende hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid kan uiteenlopende oorzaken hebben.

- De eerste waaraan we denken en waar elke ouder voor vreest, zijn natuurlijk luizen. Hiervoor bestaat helaas geen mirakeloplossing. Het hele gezin moet worden behandeld met een anti-luizenshampoo en uiteraard moeten ook de adviezen van de arts of apotheker worden gevolgd, zoals beddengoed, kledij, handdoeken enz. wassen.

- Ook een allergische reactie kan de oorzaak zijn van jouw jeukende hoofdhuid. In dat geval duikt de jeuk op naar aanleiding van een verandering in je routine: haarkleuring, onaangepaste shampoo, medische behandeling, enz. Eenmaal je hebt achterhaald wat de oorzaak is van de jeuk, moet je daar natuurlijk komaf mee maken.

- Een jeukende hoofdhuid kan ook wijzen op psoriasis of seborroïsche dermatitis. Deze twee aandoeningen veroorzaken over het algemeen grote witte of gelige schilfers.

 

Jeukende hoofdhuid: hoe herken je de verschillende soorten schilfering?

Om te weten hoe je een jeukende hoofdhuid moet behandelen, is het dus van belang de oorzaak ervan te achterhalen. Blijkt de oorzaak schilfering te zijn, dan moet je nog achterhalen over welk soort schilfering het gaat om de passende behandeling te kunnen kiezen.

In eerste instantie moet je een onderscheid maken tussen droge en vette schilfers. Het uitzicht van schilfers kan immers een aanwijzing zijn voor de achterliggende aandoening.

- Heb je fijne, droge, grijze of witte schilfers die los op je hoofdhuid liggen, dan gaat het om matige haarroos.

- Heb je dikke, vette, gelige schilfers die op je hoofdhuid kleven, dan hebben we het over een goedaardige vorm van seborroïsche dermatitis. Vaak gaat dit gepaard met een vrij intens jeukende hoofdhuid.

- En tot slot, als je schilfers tamelijk droge en witte plaques vormen en je onder die plaques roodheid vaststelt, dan heb je waarschijnlijk psoriasis. Ook hier treedt meestal hevige jeuk op.

Eenmaal de oorzaak van een jeukende hoofdhuid is achterhaald, kan je overgaan tot behandeling.

Bij vette schilfers en dus seborroïsche dermatitis, adviseren we om de shampoo Nodé DS+ te gebruiken: die gaat zorgen voor een minder jeukende hoofdhuid, reguleert de sebumproductie, verwijdert bestaande schilfers en voorkomt dat er nieuwe worden gevormd. 

shampoing Nodé K

Als je vaststelt dat zich onder de schilfers roodachtige plekken bevinden, gaat het misschien om psoriasis. In dat geval raden wij de verzorgende emulsie Nodé K Concentré aan. Die moet op de hoofdhuid worden aangebracht, 5 tot 10 minuten inwerken en dan worden afgespoeld. Na de verzorging met Nodé K Concentré raden wij aan Nodé K shampoo te gebruiken, die de plaques verwijdert en nieuwe vorming ervan tegengaat. Deze shampoo vermindert ook de jeuk.

shampoing nodé A

Wordt de jeukende hoofdhuid veroorzaakt door een gevoelige en geïrriteerde huid, kies dan liever voor de shampoo Nodé A.