Wat zijn rosacea huidziekten?

Rosacea is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. Bij rosacea huidziekten zijn de kleine haarvaatjes in het gezicht aangetast. De symptomen zijn dus niet alleen roodheid, maar ook zichtbare bloedvaatjes, en in sommige ernstiger gevallen puistjes en een verdikking van de huid.

Rosacea huidziekten maken de huid over het algemeen gevoeliger en in sommige gevallen zelfs intolerant. Deze huidziekten zijn soms moeilijk te diagnosticeren omdat ze snel evolueren.

Er bestaan verschillende vormen van rosacea huidziekten.

Flushes

Flushes zijn warmteopwellingen die hevige roodheid veroorzaken. De roodheid is goed zichtbaar, vooral op de wangen en het voorhoofd, en gaat gepaard met een warmtegevoel. Facturen die flushes kunnen triggeren zijn temperatuursveranderingen, fysieke inspanning, pikant eten, alcohol en hevige emoties. Flushes duren meestal enkele minuten en verdwijnen dan weer.

Couperose

Couperose is de meest voorkomende rosacea huidziekte. Ze manifesteert zich als roodheid in het midden van het gezicht: de wangen, de neus, vaak ook het midden van het voorhoofd en de kin, terwijl de zone rond de ogen en rond de mond gespaard blijven. In zeldzamere gevallen kan de roodheid zich ook op de hoofdhuid voordoen bij kalende mannen.

De symptomen van couperose zijn:

  • Permanent erytheem (erytrose), dus roodheid die niet verdwijnt zoals bij warmteopwellingen
  • Telangiëctasieën of kleine bloedvaatjes die zichtbaar zijn omdat ze uitgezet zijn
  • De huid wordt erg gevoelig, zelfs intolerant

Rosacea aan de ogen

In 30 tot 50% van de gevallen gaat rosacea gepaard met een oogontsteking: conjunctivitis, blepharitis, onregelmatigheden op de ooglidranden of ook nog conjunctivale hyperemie (rode ogen). Dit type rosacea manifesteert zich door droog aanvoelende ogen, een onaangenaam jeukend of branderig gevoel en overgevoeligheid voor licht.

De papulopustuleuze vorm

Bovenop de roodheid kunnen bij rosacea ook papels verschijnen: dit zijn rode huidlaesies die kunnen worden verward met acne. Dit heeft echter niets met acne te maken en de papels hebben geen comedonen (zwarte puntjes). Soms zijn de papels pijnlijk. Het gebeurt ook dat de huid naast papels ook pustels vertoont.

De hypertrofische vorm

Dit is een vrij zeldzame vorm van rosacea huidziekte. Ze komt slechts voor bij 5% van de mensen die aan rosacea lijden, overwegend mannen ouder dan 50. De hypertrofische vorm van rosacea wordt gekenmerkt door een rode, bobbelige neus. Men ziet ook een uitzetting van de poriën en een verdikking van de huid. Omdat deze symptomen vaak erg ontsierend zijn, kan de persoon in kwestie het er mentaal erg moeilijk mee hebben.

Dagelijks reinigen zonder spoelen

Gevoelige huid met neiging tot roodheid

Rosactiv patent

Sensibio H2O AR

(No opinion yet)

Dermatologisch micellair water tegen roodheid dat reinigt, make-up verwijdert en kalmeert.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagverzorging

Gevoelige huid met neiging tot roodheid

Rosactiv patent

Sensibio AR

(No opinion yet)

De ultra-comfortabele verzorging tegen roodheid.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagverzorging

Gevoelige huid met neiging tot roodheid

Rosactiv patent

Sensibio AR BB Cream

(No opinion yet)

Huidperfectionerende en beschermende verzorging tegen roodheid.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners