Heb je een jeukende hoofdhuid? Merk je grote schilfers of “vlokken” op je hoofdhuid? Dan zou het kunnen dat je psoriasis capitis hebt. Dat is een chronische aandoening die je hele leven kan blijven opduiken.  

 

Wat is psoriasis capitis? 

Net zoals psoriasis op de rest van het lichaam wordt psoriasis capitis (dus psoriasis van de hoofdhuid) gekenmerkt door rode plekken (“plaques”) met zilverachtige schilfers. Die plaques zijn meestal vrij dik en kunnen ook op het voorhoofd, achter de oren en op de nek voorkomen. Psoriasis capitis wordt veroorzaakt door een ontsteking en een te snelle vernieuwing van de huidcellen.  

Typisch voor psoriasis capitis is de hevige jeuk. Toch moet je vermijden je te krabben, om de toestand niet nog erger te maken. Want door het krabben kan de psoriasisplek gaan bloeden, gevolgd door een infectie… Denk erom dat 5 minuten krabben de huidvernieuwing doet versnellen en voldoende is om psoriasis capitis voor 2 weken te reactiveren. 

 

Gevolgen van psoriasis capitis voor je haar

De tamelijk dikke plaques zien er soms onrustwekkend uit, maar geen paniek: bij psoriasis capitis blijft het haar normaal groeien, dwars doorheen de plaque.  

 

Goede reflexen bij psoriasis capitis

• Vermijd stress. Over de oorzaken van psoriasis heerst weliswaar nog onduidelijkheid, maar stress zou blijkbaar toch een trigger zijn. 

• Stel je huid bloot aan de zon. Zonnen is goed voor de behandeling van psoriasis, maar opgelet: bescherming blijft noodzakelijk! Verbranding is immers juist een triggerfactor voor de aandoening. 

• Zorg voor het juiste gerei om je hoofdhuid te onderhouden. Gebruik een borstel met zachte haren, een aangepaste shampoo en, last but not least, hou je haardroger op minstens 20cm van je hoofdhuid als je je haar droogt. Kortom, vermijd alles wat een agressief effect op je hoofdhuid kan hebben. 

shampoing nodé K

De shampoo Nodé K kalmeert de hoofdhuid, helpt schilferige plaques verwijderen, voorkomt dat die terug opduiken en gaat de neiging tot krabben tegen. 

Bij een opstoot van psoriasis capitis, d.w.z. als je last hebt van jeuk, raden we aan om de shampoo Nodé K driemaal per week te gebruiken gedurende 3 weken. Is de opstoot voorbij, blijf de shampoo dan 1 tot 2 keer per week gebruiken om het effect ervan langer te laten aanhouden.

shampoing nodé K concentré

Voor nog meer effect kan de shampoo Nodé K worden gecombineerd met Nodé K Concentré. Breng deze geconcentreerde verzorging op de betreffende zones aan, op een droge en ongewassen hoofdhuid. Laat 5 à 10 minutes inwerken en spoel uit. Was het haar dan met de shampoo Nodé K Shampooing.