Handhygiëne: een uitdaging voor de volksgezondheid 

In de context van COVID-19 is iedereen het erover eens dat het belangrijk is om de meest essentiële hygiënegewoonte aan te nemen, namelijk regelmatig de handen wassen. Maar hoe houden we de schadelijke huidnevenwerkingen van wassen met zeep en gebruik van ontsmettingsgel – droogheid, irritatie, contacteczeem, barstjes en kloofjes – onder controle? Zowel volwassenen, kinderen als zorgwerkers krijgen last van allerlei huidproblemen, dus dit vraagt om een oplossing. En snel! Meer info

 

NAOS engageert zich voor onze toekomst 

Wetenschappers blijven het herhalen, en wij hebben het allemaal begrepen: er zal een “voor” en een “na” zijn. Wat hygiëne betreft, staat dat alvast buiten kijf. Een onberispelijke handhygiëne zal absoluut niet meer weg te denken zijn uit de post-corona wereld. Dankzij de voorlichting rond handhygiëne zullen de goede gewoonten die we tijdens de lockdown hebben aangenomen, voorgoed ingeburgerd blijven. En dat is heel goed nieuws. Maar voor Jean-Noël Thorel, oprichter en voorzitter van Naos, kon het toch echt niet dat zo’n essentieel hygiënegebaar ook exponentiële huidproblemen veroorzaakt. Hij vond de situatie zo dringend dat hij besloot om in actie te komen.

Het begon allemaal tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. BIODERMA droeg toen bij tot de gezamenlijke inspanningen om hydroalcoholische oplossingen te produceren voor de mensen uit de zorg. Vanuit zijn dermatologische expertise ging NAOS zich vragen stellen omtrent de risico’s van herhaaldelijk gebruik van handontsmettingsmiddelen voor de huidbarrière. Want ook al zijn die voorzorgsmaatregelen van essentieel belang, ze doen helaas ook het risico op huidschade toenemen. Met zijn merk BIODERMA werkt NAOS al ruim 40 jaar nauw samen met dermatologen en ziekenhuizen en het heeft dan ook goed geluisterd naar de dermatologen, die bevestigen dat veelvuldig wassen van de handen en gebruik van handontsmettingsmiddelen inderdaad schadelijk is voor de huidkwaliteit. Tegelijk zette Naos zijn innovatiezin en expertise in om een product voor handhygiëne te ontwikkelen dat alle juiste vakjes aankruiste. Trouw aan zijn ecobiologische principes ontwikkelde Naos in recordtempo een handontsmetter die in staat was virussen en bacteriën te elimineren, maar tegelijk ook het natuurlijke biologische evenwicht van de huid in stand hield. Biphase Lipo alcoolique is een product voor handhygiëne en -verzorging dat perfect kadert in het “nieuwe normaal”.  

Onze kennis van huidverzorging bezorgde ons kostbare expertise inzake biomimetische lipiden.

Aurélie Guyoux, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij NAOS

 • Aurélie Guyoux, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling - Naos.

  Aan het begin van de eerste lockdown hebben we snel onze productiesites gemobiliseerd om hydroalcoholische gel te maken die aan de mensen uit de zorg werd geschonken. Maar ergens wisten we wel dat de formule niet ideaal was voor de huid.

  Aurélie Guyoux, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling - Naos.
 • Aurélie Guyoux, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling - Naos.

  Dus gingen we al snel nadenken over een beter aangepast alternatief. Waarom de alcohol niet combineren met een vette substantie? De uitdaging hierbij was het vinden van de juiste dosissen om te garanderen dat deze twee compleet onverenigbare elementen elkaar niet gingen neutraliseren. Het was van essentieel belang dat de alcohol zijn virucide eigenschappen zou behouden. De teams van Naos brachten deze uitdaging in slechts enkele maanden tot een goed eind, wat een heuse krachttoer was!

  Aurélie Guyoux, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling - Naos.

Research geïnspireerd door de ecobiologische aanpak van NAOS

Naos heeft een ecobiologische aanpak ontwikkeld waarbij de huid wordt beschouwd als een ecosysteem dat in wisselwerking staat met zijn omgeving. We moeten haar respecteren, haar kwaliteiten intact houden en indien nodig haar natuurlijke mechanismen herstellen door onderliggende oorzaken van functiestoornissen aan te pakken.

4 ecobiologische criteria om het huidevenwicht in stand te houden:

 1. Een formule met een dubbele werking: ontsmetten en de lipiden aanvullen
 2. De natuurlijke lipiden efficiënt herstellen en tegelijk bacteriën en virussen elimineren
 3. Biomimetische lipiden gebruiken, rechtstreeks geïnspireerd op die in de huid
 4. De huidbarrière versterken om uitdroging van de huid te voorkomen


 

Biphase lipo alcoolique: a genereuze innovatie 

Naos is een onderneming met een missie, die zich engageert om de mensheid te helpen. Daarom zal 100% van de winst uit de verkoop van Biphase Lipo alcoolique worden geschonken aan ngo’s en stichtingen die zich inzetten om epidemieën te voorkomen. Biphase Lipo alcoolique introduceert eUen nieuwe gewoonte, die zinvol is en een positieve impact heeft.

Biphase Lipo alcoolique vormt een technologische innovatie door zijn 2-in-1 werking: de huid ontsmetten + de huidbarrière intact houden.

 • Elke handreiniging met Biphase Lipo alcoolique garandeert een efficiënte hygiëne door in één enkel gebaar de handen te ontsmetten en de huid te relipideren.
 • Nu kan je je handen zo vaak schoonmaken als nodig zonder je huid te beschadigen, met deze handontsmetter die de huid niet uitdroogt.

 

Voor het eerst zijn de wetenschappelijke teams van Naos erin geslaagd de ontsmettende werking van alcohol te behouden in aanwezigheid van olie. Biphase Lipo alcoolique paart een lipidenfase aan een alcoholfase.

Hygiëne en verzorging, alcohol en vetten, efficiënt ontsmetten en de huid beschermen, blauw en geel, zoals de twee fasen in het flesje met het eerste cosmetische biocide voor de handen: Biphase Lipo alcoolique

Bioderma Gel hydroalcoolique

Met slechts 5 ingrediënten maakt Biphase Lipo alcoolique gebruik van ongekende technologie voor een 2-in-1 werking: reinigen én onmiddellijk beschermen.

In 30 seconden ontsmet Biphase Lipo alcoolique de handen, met dezelfde doeltreffendheid als een klassieke hydroalcoholische gel.

Biphase Lipo alcoolique compenseert het uitdrogend effect van alcohol door de huid te voorzien van essentiële lipiden om haar hydrolipidenfilm en intercellulair cement te herstellen. De huid is onmiddellijk voor 95%4 gevoed en houdt meer vocht vast om haar barrièrefunctie in stand te houden.

4Onder medisch toezicht getest op 20 proefpersonen die het product gedurende 21 dagen 10 keer per dag aanbrachten, augustus 2020, Frankrijk

Goed om weten

Biphase Lipo alcoolique bevat biomimetische lipiden geïnspireerd op de huidbiologie:

 • Squalaan lijkt sterk op het squaleen dat zich in het sebum in de hydrolipidenfilm aan het huidoppervlak bevindt
 • Shea-olie bevat vetzuren die van nature in het intercellulaire cement van de huid zitten

Van sommige ingrediënten, zoals aloë vera en glycerine, is bekend dat ze de huid hydrateren. Als je handen droog zijn geworden door herhaaldelijk wassen, leveren ze vocht ter compensatie. Maar ze hebben geen effect op de oorzaak van de uitdroging. Het is een beetje alsof je een vergiet probeert te vullen met water – het blijft nat, maar het houdt geen water vast.

Door lipiden (vette substanties) te leveren, help je de huid om haar barrièrefunctie te herstellen door haar hydrolipidenfilm en intercellulair cement weer op te bouwen. Zo houdt de huid haar eigen natuurlijke bescherming in stand en kan ze beter water vasthouden, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Biphase Lipo alcoolique is bedoeld om de gaten te dichten en zo in te werken op de oorzaken in de plaats van louter op de gevolgen, wat in lijn is met de ecobiologische principes van Naos.

Gevaarlijk. Respecteer de voorzorgsmaatregelen. Gebruik biociden veilig. Lees vóór het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.