Waarom is het zo belangrijk om je handen te wassen? 

We weten dat onze handen één van de belangrijkste bronnen van besmetting zijn. Daarom beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om onze handen regelmatig te wassen en een handontsmettingsmiddel op alcoholbasis te gebruiken als we geen water ter beschikking hebben. Door de komst van het coronavirus zijn onze gewoonten in minder dan een jaar tijd veranderd en hebben we allemaal deze essentiële gewoonte aangenomen om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Een hygiënegebaar waar iedereen baat bij heeft

Handhygiëne heeft opmerkelijke vorderingen gemaakt. Door de toegenomen voorlichting over handhygiëne, zijn er nu nieuwe gewoonten ingeburgerd geraakt, en dat is goed voor eenieders gezondheid. De cijfers uit studies die sinds het begin van de corona-epidemie zijn uitgevoerd, spreken voor zich.

100 % van de deelnemers aan de studie wassen hun handen telkens nadat ze buitenshuis zijn geweest tegen 67% voor de epidemie1

98 % wassen hun handen zo vaak mogelijk tegen 38%1

99 % van de mensen uit de zorg wassen hun handen nog vaker dan voordien2

1DOĞAN, Mehmet, and Muhammet Bayraktar. "COVID-19 with a Public Health Perspective: Measures Taken in Turkey and Public Compliance with the Measures." Iranian Journal of Public Health 49 (2020): 67-75.
2Kiely, L. F., et al. "Irritant contact dermatitis in healthcare workers as a result of the COVID19 pandemic: a crosssectional study." Clinical and experimental dermatology (2020)

Laat ons duidelijk zijn: onze handen wassen met zeep of ontsmettende gel is belangrijker dan ooit om onszelf en onze dierbaren te beschermen. Deze producten hebben een efficiënte “biocide” werking, met andere woorden ze doden virussen, bacteriën en schimmels. En van ontsmettende handgel is bewezen dat het een doeltreffende manier is om je handen te ontsmetten zonder zeep, om verspreiding COVID-19 tegen te gaan. Tegenwoordig hebben we ook allemaal een pocket-ontsmettingsgel die we overal bij de hand houden. Maar ondertussen zijn we vele maanden verder en is gebleken dat het vele wassen van de handen nevenwerkingen kan hebben op de huid, gaande van droogheid tot irritatie, jeuk, een branderig gevoel, barstjes en zelfs contacteczeem. De symptomen zijn heel uiteenlopend en in extreme gevallen kunnen ze zelfs leiden tot scheurtjes in de huid en infectiegevaar. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen, maar wie van nature een droge of atopische huid heeft, loopt meer risico.

Bioderma - Mains sèches gel hydroalcoolique peau sensible
Grote publiek 84% van de ondervraagden ondervonden dat hun huid droog is, met jeuk, barstjes of irritatie.
Zorgwerkers 97% van de professionele zorgwerkers ondervonden huidproblemen die verband hielden met regelmatig gebruik van handontsmettingsmiddelen op alcoholbasis, 86% had last van dermatitis.

Waarom leidt herhaaldelijk wassen van de handen tot huidschade?

Waarom hebben we soms de indruk dat ontsmettende handgel de huid verbrandt? Waarom gaat onze huid na elk gebruik wat meer trekken? Waarom verdraagt ze dit essentiële hygiënegebaar minder en minder?

De negatieve effecten van zeep en ontsmettende handgel houden verband met hun desinfecterende eigenschappen. Hun nuttige impact tegen virussen vormt tegelijk ook hun negatieve impact op onze huid.

Waarom zijn handontsmettende producten efficiënt tegen virussen? De virusdodende kracht van antibacteriële handlotions zit in hun vermogen om de vetmembranen die virussen omhullen, te vernietigen.

Het probleem? Ook onze huid bevat veel lipiden. Bij intensief gebruik van hydroalcoholische gels en handontsmettende producten op alcoholbasis tasten die dus ook de lipiden aan die een beschermende barrière op het huidoppervlak vormen, waardoor de huid brozer wordt. Zonder lipiden (vetten) wordt de huid heel droog en gaat dus de hierboven vermelde ongemakken vertonen.

  • Ze fungeren als intercellulair “cement” dat de huidcellen samenhoudt – zoals cement in een bakstenen gebouw (in het geel)
  • Ze vormen een hydrolipidenfilm van vet en transpiratievocht dat het huidoppervlak bedekt en beschermt (in het groen)

 

 

Door regelmatig hydroalcoholische gel te gebruiken of de handen te wassen, worden de lipiden van de huid opgelost. De barrièrefunctie werkt dan niet meer efficiënt, er gaat meer vocht verloren en de huid vertoont de typische kenmerken van een droge, zeer droge en broze huid: van irritatie tot jeuk, een branderig gevoel, kloofjes en barstjes.

 

Het intercellulair cement en de hydrolipidenfilm staan samen in voor de barrièrefunctie van de huid:

Voorkomen dat allergenen, vervuiling en andere toxische stoffen van buitenaf de huid binnendringen Voorkomen dat er teveel water verloren gaat door vochtverdamping tegen te gaan

peau sensible irritée gel hydroalcoolique

Hoe kunnen we hygiëne en handverzorging met elkaar verzoenen?

De gezondheidsinstanties hebben aanbevelingen voor handhygiëne gepubliceerd die je best opvolgt bij het ontsmetten van je handen. Kies eerst en vooral een milde, niet-strippende zeep, vermijd te heet water en droog je handen heel zorgvuldig af. Als vloeibaar handontsmettingsmiddel kies je producten met minimum 60% alcohol. Telkens wanneer je je handen wast of ontsmet met hydroalcoholische gel moet je een hydraterend product gebruiken. Alleen een emolliens, dat wil zeggen een hydraterend product dat het huidweefsel verzacht, kan de verloren gegane lipiden compenseren.

In de realiteit blijkt die strategie voor velen van ons echter moeilijk toe te passen, in het bijzonder voor professionele zorgwerkers die hun handen herhaaldelijk wassen. Niet genoeg tijd. Geen hydraterend product te vinden. Gezondheid en veiligheid zijn belangrijker dan een droge huid…

Ontdek het nieuwe verzorgingsgebaar om je handen te reinigen.

Geconfronteerd met dit dringende, universele probleem besloot NAOS om actie te ondernemen. Met zijn dermatologisch laboratorium Bioderma ontwikkelde het de 1e barrièreverzorging voor de handen met dubbele werking, die de handen ontsmet zoals een hydroalcoholische gel en relipideert zoals een verzachtende verzorging.

Logo Naos Bioderma spray hydroalcoolique
Gevaarlijk. Respecteer de voorzorgsmaatregelen. Gebruik biociden veilig. Lees vóór het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Soin barrière mains

Verzwakte huid Alle huidtypes Droge tot zeer droge huid

Biphase Biphase Lipo alcoolique

(No opinion yet)

De 1e barrièreverzorging voor de handen met dubbele werking.

Voor wie?

Voor het hele gezin (kinderen ouder dan 3 jaar)