Iedereen weet wat acne is: puistjes, zwarte puntjes en rode bultjes die altijd op het verkeerde moment opduiken. Maar waarom worden sommigen geplaagd door acne en anderen niet?

Acne is een ontstekingsziekte van de talgklierfollikel, dat is het zakje waar de haren op de huid in verankerd zitten. Die bevinden zich op het volledige lichaamsoppervlak, behalve op de handpalmen en de voetzolen… twee plaatsen waar men inderdaad nooit puistjes heeft.

De talgklierfollikel bestaat uit een haar en een talgklier, die huidsmeer (sebum of talg) afscheidt. Acne is het gevolg van een functiestoornis die verband houdt met diverse onderling samenhangende verschijnselen: hyperseborroe (hoewel acne ook kan voorkomen op een droge huid), hyperkeratinisatie, bacteriële proliferatie, maar ook deels erfelijke aanleg.

hyperséborrhée

Hyperseborroe : Hyperseborroe is een overmatige sebumproductie die het gevolg is van de hormonale activiteit die in de puberteit op gang komt. Tijdens de kindertijd produceert de huid heel weinig sebum. De activiteit van de talgklieren komt volledig op gang tijdens de puberteit, wanneer de mannelijke geslachtshormonen (androgenen) beginnen functioneren, zowel bij meisjes als bij jongens. In de meeste gevallen wordt dan teveel sebum geproduceerd, alvorens het hormonale evenwicht zich weer herstelt. De huid wordt dan vet en glimmend, maar die hyperseborroe volstaat niet als verklaring van acne: sommige mensen hebben immers een vette huid maar toch geen puistjes!

dysséborrhée

Dysseborroe : Dysseborroe is een verandering in de samenstelling van het sebum. Recent is uit onderzoek gebleken dat de kwaliteit van het sebum bij een acnehuid minder goed is dan bij een gezonde huid.  Bij mensen met acne vertoont het sebum een tekort aan vitamine E, wat oxidatie van de huidlipiden in de hand werkt. Het sebum vloeit minder gemakkelijk uit de follikel, waardoor het talgklierkanaaltje verstopt raakt en er meer risico op de vorming van mee-eters ontstaat.

Is acne een aandoening die alleen bij een vette huid voorkomt?

Ja en neen. Er ligt altijd een sebumprobleem aan de basis van de imperfecties. Maar met name bij volwassen acne gebeurt het vaak dat de patiënten last hebben van puistjes en noduli, maar tegelijk een broze, gedehydrateerde huid hebben, soms zelfs met plaatselijke schilfering. De klassieke biologische oorzaken volstaan dus niet om de letsels te verklaren.
In die gevallen ligt de verklaring voor de acne in de effecten van dysseborroe, die bijdraagt tot de dehydratatie van de huid, door een verstoord evenwicht van het huidmicrobioom, door onaangepaste hygiëne- en verzorgingsproducten, maar ook door de nevenwerkingen van jarenlange agressieve acnebehandelingen.

  • Michèle SAYAG, Arts-allergoloog.

    Een probleem met imperfecties heeft altijd te maken met een teveel aan sebum, dat klopt, dus met een veeleer vette huid. Maar uit de recente bevindingen rond dysseborroe blijkt dat het wat ingewikkelder ligt dan dat. De huidige wetenschappelijke kennis bevestigt wat veel acnepatiënten al aangaven, vooral als het probleem blijft aanhouden in de tijd. Zij hebben het over een huid die intolerant is geworden, die niets meer verdraagt, met vette zones en daarnaast ook overgevoelige.

    Vandaag hebben we een duidelijker inzicht in de vette huid met neiging tot acne, die complexer blijkt dan eerst gedacht. De gewijzigde samenstelling van het sebum kan leiden tot een toegenomen vochtverdamping: een vette huid kan dus gedehydrateerd zijn.

    Door het tekort aan vocht kan deze vette huid brozer worden en als ze dan ook nog eens een uitdrogende acnebehandeling ondergaat, krijgt ze nog meer te lijden.

    De huid is een levend ecosysteem… We mogen niet vergeten dat de huid een microbioom bezit, dus een huidflora bestaande uit micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels, mijten…) die een barrière vormt tegen ongewenste kiemen en ons beschermt tegen infecties. Maar de minste verstoring van het evenwicht van dit broze milieu kan belangrijke gevolgen hebben en het veld ruimen voor “slechte” bacteriën… Het is ook niet te verwonderen dat agressieve lokale behandelingen tegen acne leiden tot een wijziging van de huidreacties. Er moet dus geopteerd worden voor een meer subtiele therapeutische strategie, die rekening houdt met de gevoeligheid van de acnehuid.

    Michèle SAYAG, Arts-allergoloog.

Hyperkeratinisatie: verdikking van de huid

Hyperkeratinisatie is een overmatige vermenigvuldiging van cellen in de wand van het talgklierkanaaltje, die leidt tot de vorming van een “propje” en verhindert dat het sebum normaal naar buiten vloeit.

Het gevolg is dat zich comedonen (mee-eters) gaan vormen, kleine "bultjes" die ofwel de kleur hebben van de huid (gesloten comedo, wit puntje of microcyste) en de huid een korrelig uitzicht geven, ofwel in het midden een zwart puntje vertonen (open comedo) dat ofwel veroorzaakt is door oxidatie van huidlipiden door blootstelling aan de lucht ofwel door de aanwezigheid van melanine (huidpigment) aan het oppervlak van de mee-eter. In dit stadium gaat het om retentionele acne.

 

Bacteriële proliferatie: bacteriën die zich sterk vermenigvuldigen

Sebum (talg) vormt het ideale voedingsmilieu voor bepaalde bacteriën, in het bijzonder voor Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes genoemd).

Deze bacterie bevindt zich normaal bij ieder mens op en in de huid. Maar door de vorming van een talgpropje ontstaat een zuurstofarm milieu, dat ideaal is voor de proliferatie van deze bacterie, die sterk gaat woekeren in het talgklierkanaaltje.

Tegenover die agressie gaat het organisme zich verdedigen en reageert met een ontsteking. De mee-eter transformeert dan in een pijnlijke rode pukkel, ook papel genoemd, met soms een kopje erop dat een gelig vocht bevat. Nu is de toestand geëvolueerd naar inflammatoire acne.

Is acne erfelijk?

Het idee dat acne een genetische component heeft en dat er een erfelijke aanleg voor bestaat, is wijd verbreid. Sociologische studies lijken dat idee gedeeltelijk te bevestigen, met een erfelijkheid via de moeder die sterker is bij meisjes jonger dan 20 en vrouwen tussen de 25 en 40 met acne*.

Hoewel 46%* van de tieners tussen 12 en 19 jaar bevestigen dat er familiale antecedenten van acne zijn, lijkt het verband tot nu toe nog niet echt wetenschappelijk aangetoond.

*Arcane Research – februari 2017

BIODERMA productfoto, Sébium H2O 500ml, micellair water voor huid met neiging tot acne

Dagelijks reinigen zonder spoelen

Gemengde tot vette huid Vette huid

Micellaire technologie

Sébium H2O

(No opinion yet)

Het dermatologische micellaire water. Reinigt - verwijdert make-up - zuivert de huid zonder uitdrogen

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

BIODERMA productfoto, Sébium Gel moussant 500ml, doucheschuimgel voor vette huid

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Gemengde tot vette huid

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant

(1 beoordeling)

Zuiverende cleanser die zacht reinigt. Verwijdert onzuiverheden, houdt glimmen onder controle.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Vette huid met neiging tot acne

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant actif

(No opinion yet)

Reinigingsproduct tegen imperfecties. Maakt de poriën vrij. En dat met respect voor je huid.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

BIODERMA productfoto, Sébium Global 30ml, huidverzorging voor huid met neiging tot acne

Dagverzorging

Vette huid

Seborestore-technologie

Sébium Global

(No opinion yet)

Verwijdert puistjes. Voorkomt dat ze opnieuw opduiken.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagverzorging

Vette huid

Fluidactiv patent

Sébium Kerato+

(1 beoordeling)

Verwijdert puistjes, zwarte puntjes en restsporen.
Houdt de huid comfortabel.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Serum

Vette huid

Fluidactiv patent

Sébium Serum

(No opinion yet)

Het eerste ecobiologische serum tegen imperfecties.

Voor wie?

Volwassenen

BIODERMA productfoto, Sébium Sensitive 30ml, behandeling van huid met neiging tot acne

Dagverzorging

Vette huid Gevoelige en verzwakte huid met neiging tot acne

Inflastop-technologie

Sébium Sensitive

(No opinion yet)

Kalmeert, rehydrateert en elimineert puistjes bij een gevoelige huid met neiging tot acne.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Specifieke bescherming

Gemengde tot vette huid Vette huid

Fluidactiv patent

Photoderm AKN Mat SPF30

(No opinion yet)

Efficiënte verzorging tegen imperfecties met een matte en onzichtbare finish.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Klassieke zonnebescherming

Gemengde tot vette huid Huid die allergisch is voor chemische filters.

SUN ACTIVE DEFENSE

Photoderm NUDE Touch MINERAL SPF50+ claire

(No opinion yet)

Mineraal zonneproduct, nude skin-effect.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Klassieke zonnebescherming

Gemengde tot vette huid Vette huid Huid die allergisch is voor chemische filters.

SUN ACTIVE DEFENSE

Photoderm COVER TOUCH MINERAL SPF50+ dorée

(No opinion yet)

Mineraal zonneproduct met hoge dekking, laat de huid ademen.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Klassieke zonnebescherming

Gevoelige huid

SUN ACTIVE DEFENSE PATENT

Photoderm Aquafluide SPF50+

(No opinion yet)

Hydraterend en matterend zonneproduct met verfrissende aqua-textuur.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners