Wat is acne ?

Acne komt voor bij nagenoeg 70% van de mensen vanaf de puberteit. Om de meest geschikte acne behandeling te vinden, raadplegen veel mensen een dermatoloog. Deze heel vaak voorkomende huidaandoening wordt gekenmerkt door:

  • Een overproductie van sebum (talg). Onder invloed van de hormonen gaan de talgklieren teveel talg produceren. Door die overproductie gaat de huid vet ogen en kunnen puistjes en zwarte puntjes ontstaan.
  • Door de ophoping van talg gaan de poriën verstopt raken en vormt zich een microcyste van talg en dode huidcellen. Het sebum gaat oxideren en wordt zwart: we spreken dan van zwarte puntjes of comedonen.
  • Door proliferatie van de bacteriën op de huid ontstaat een ontsteking, wat uiteindelijk leidt tot een rood puistje.

 

Wat zijn de oorzaken van acne ?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de belangrijkste oorzaak van acne hormonaal. Vandaar dat deze aandoening meestal in de puberteit opduikt en over het algemeen tegen het einde van de puberteit verdwijnt (of verbetert).

Er bestaan echter acne behandelingen die helpen om de effecten ervan onder controle te houden. Maar hoe maak je de juiste keuze ?

 

De juiste acne behandeling kiezen

In de overvloed aan informatie die beschikbaar is op het internet is het soms heel moeilijk om waarheid van verzinsel te onderscheiden en te achterhalen wat de meest geschikte acne behandeling is.

Met het oog op een acne behandeling is het belangrijk om de letsels te evalueren en na te gaan wat de impact ervan is op de levenskwaliteit. In functie van die twee gegevens raadpleeg je best een dermatoloog om de meest geschikte acne behandeling te vinden.

 

Orale acne behandeling

Orale acne behandelingen worden vaak voorgeschreven door een huisarts of een dermatoloog. Er bestaan 3 types orale acne behandelingen: orale antibiotica, hormonale behandelingen en orale isotretinoïne.

Antibiotica bestrijden de infectie van de letsels. Meestal wordt de duur van dit type acne behandeling beperkt tot 3 maanden. De kritiek op dit type behandeling is dat ze ongewenste effecten heeft op het microbioom van de huid en de bacteriële flora in het algemeen, wat de ontwikkeling van een resistente vorm van acne in de hand zou kunnen werken.

Hormonale acnebehandelingen worden meestal voorgeschreven voor volwassen vrouwen. Ze zijn over het algemeen vergelijkbaar met de anticonceptiepil.

Tot slot is er orale isotretinoïne, die is voorbehouden voor de zwaarste gevallen van acne. Dit type acne behandeling vergt een medische opvolging en kan tal van ongewenste neveneffecten hebben, zoals een droge huid en droge slijmvliezen. Bovendien is hierbij doeltreffende anticonceptie verplicht, want deze behandeling kan ernstige misvormingen aan de foetus veroorzaken.

 

Lokale acne behandeling

Er bestaan massa’s crèmes/reinigingsgels /micellaire waters tegen acne. Belangrijk is in de eerste plaats om een routine aan te nemen die geschikt is voor jouw huidtype. Bij acne moet worden gekozen voor een niet-comedogene hydraterende routine. De resultaten zijn zichtbaar na 4 à 6 weken behandeling.

 

Acne behandeling: 4 doelstellingen

Tot besluit kunnen we stellen dat de verschillende acne behandelingen 4 gemeenschappelijke doelstellingen beogen :

  • De bacterie bestrijden die verantwoordelijk is voor acne: cutibacterium acnes.
  • De kwaliteit van het door jouw huid geproduceerde sebum weer in evenwicht brengen, de hoeveelheid ervan beperken en bijgevolg de effecten ervan tegengaan.
  • De ontsteking van gesloten comedonen, die leidt tot rode puistjes en cysten, tegengaan.
  • Letsels zoals zwarte puntjes of open comedonen behandelen door de celvernieuwing van de huid te bevorderen.

BIODERMA productfoto, Sébium Gel moussant 500ml, doucheschuimgel voor vette huid

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Gemengde tot vette huid

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant

(1 beoordeling)

Zuiverende cleanser die zacht reinigt. Verwijdert onzuiverheden, houdt glimmen onder controle.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Nachtverzorging

Gemengde tot vette huid

Fluidactiv patent

Sébium Night Peel

(No opinion yet)

Zachte peeling die de schoonheid van je huid onthult

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

BIODERMA productfoto, Sébium Global 30ml, huidverzorging voor huid met neiging tot acne

Dagverzorging

Vette huid

Seborestore-technologie

Sébium Global

(No opinion yet)

Verwijdert puistjes. Voorkomt dat ze opnieuw opduiken.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagverzorging

Vette huid

Seborestore-technologie

Sébium Global Cover

(No opinion yet)

Camoufleert en elimineert puistjes. Voorkomt dat er nieuwe opduiken.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners