Haarroos is een heel vaak voorkomende aandoening, waar heel wat mensen van alle profielen last van hebben: het heeft te maken met een te snelle celvernieuwing, waardoor witte of gelige schilfertjes worden gevormd. Als je je afvraagt wat te doen tegen haarroos en je bent van nature geneigd om te stressen, weet dan dat die twee problemen heel vaak samenhangen … 

 

Stress is contraproductief als je je afvraagt wat te doen tegen haarroos 

In theorie is stress geen rechtstreekse oorzaak van haarroos. Toch is het zo dat bij mensen met neiging tot haarroos een zenuwachtig karakter het probleem in mindere of meerdere mate kan verergeren. 

In eerste instantie worden schilfertjes veroorzaakt door Malassezia Globosa, een micro-organisme dat voorkomt op elke hoofdhuid, ook bij mensen die zich niet hoeven af te vragen wat te doen tegen haarroos omdat ze er geen last van hebben. 

Maar ook al is stress op zich niet verantwoordelijk voor schilfertjes, ze kan duidelijk de ontwikkeling ervan bevorderen en in de hand werken. Bijvoorbeeld, als je zenuwachtig bent, heb je de neiging om vaker aan je hoofd te krabben, waardoor schilfertjes beter zichtbaar worden, de hoofdhuid geïrriteerd raakt en je mogelijk in een vicieuze cirkel terechtkomt. 

Bovendien is het ook bekend dat stress de immuunafweer kan verzwakken. Vandaar dat schilfertjes vaker lijken voor te komen bij zenuwachtige mensen. Maar ook al ben je iemand die zich snel zorgen maakt, er bestaan gelukkig betrouwbare methoden om doeltreffend komaf te maken met dat probleem. 

 

Leren omgaan met stress om minder haarroos te hebben 

We stellen vast dat een aanzienlijk deel van de mensen die klagen over haarroos, gestresseerd zijn. Vaak zit daar een heus psychologisch probleem achter… En als dat niet afdoend wordt aangepakt, kan je vruchteloos proberen wat te doen tegen haarroos, want je gaat dan alleen het probleem te lijf en niet de achterliggende oorzaak ervan. 

Aanvullend op een aangepaste haarverzorgingsroutine, wordt aan mensen met stressproblemen aangeraden om eerst te rade te gaan bij hun huisarts, om de balans op te maken van hun toestand. Daarna kan die hen geschikte mogelijkheden voorstellen om beter te leren omgaan met stress en geleidelijk aan beter tot rust te komen (fytotherapie, cognitieve gedragstherapie, psycholoog, Bachbloesems, enz.). 

Vraag je je af wat te doen tegen haarroos, nu je stressprobleem van de baan lijkt te zijn? Hardnekkige schilfertjes zijn in principe vet en dik, met een bijna gele kleur, en gaan gepaard met een geïrriteerde hoofdhuid. Als je jezelf herkent in deze omschrijving, gebruik dan de shampoo Nodé DS+ van Bioderma. Die werd speciaal geformuleerd om de hoofdhuid te reinigen, te kalmeren en schilfertjes duurzaam te verwijderen, én terugval zo veel mogelijk tegen te gaan. En last but not least bevat dit product een gepatenteerd natuurlijk D.A.F-complex dat de tolerantiedrempel verhoogt, wat het uitermate geschikt maakt voor een gevoelige hoofdhuid.