Sensitive or Intolerant Skin

Een gevoelige of intolerante huid reageert sterker dan een normale huid; ze is hyperreactief. Ze heeft last van prikken, een verhit gevoel, trekken en (zeldzamer) jeuk, meestal van voorbijgaande aard.

Dit ongemak, dat ook soms gepaard gaat met roodheid, wordt erger als reactie op diverse types stimuli die normaal gezien geen irritatie veroorzaken.

Die triggerfactoren kunnen van uiteenlopende aard zijn:

Sun
Fysisch UV-straling, warmte, koude, wind, temperatuurschommelingen, wrijving…
Pills
Chemisch cosmetica, zeep, water, het scheren bij mannen…
Stress
Psychologisch stress, emoties…
Calendar
Hormonaal menstruatiecyclus…
Food
Interne factoren pikant eten…

Een gevoelige of intolerante huid reageert dus op stimuli die op andere huidtypes geen effect hebben. Die hypergevoeligheid van de huid is het gevolg van een verminderde tolerantiedrempel. Hoe gevoeliger de huid, hoe lager haar tolerantiedrempel is. Bij een gevoelige huid is de reactiviteit van voorbijgaande aard en doet zich maar op bepaalde momenten voor.

Bij een intolerante huid is de reactiviteit nagenoeg constant, met een tolerantiedrempel die permanent zo goed als nihil is.

Your Skin - Sensibio

Er zijn twee hoofdfactoren verantwoordelijk voor die verminderde tolerantiedrempel en dus die extra gevoeligheid :

  1. Ten eerste is bij een gevoelige en intolerante huid de barrièrefunctie aangetast. Dat leidt tot dehydratatie van de huid en vooral tot het indringen van potentieel irriterende bestanddelen.
  2. Verder zou een gevoelige huid ook teveel pro-inflammatoire cytokines (die worden aangemaakt door de huidcellen) en via de oppervlakkige zenuwuiteinden ook bepaalde neurotransmitters aanmaken. Die abnormale secreties zouden de oorzaak zijn van de onaangename gewaarwordingen. En tot slot worden er bij een gevoelige en intolerante huid ook overmatig veel vrije radicalen aangemaakt.

Mother and daughter sitting and together

Een gevoelige huid is een frequent verschijnsel: het komt bij 1/3 van de volwassen bevolking voor.

Weliswaar vaker bij vrouwen (60%) dan bij mannen (40%). Bepaalde huidtypes zijn genetisch voorbestemd tot een hogere gevoeligheid, met name lichte huidtypes, maar de kleur van de huid zegt op zich niets over de gevoeligheid ervan. Vaak is het zo dat de huidgevoeligheid afneemt naarmate men ouder wordt.

Een gevoelige huid kan ook klinische tekenen van bepaalde pathologieën vertonen, zoals rosacea, eczeem of seborroïsche dermatitis.
Als men zich niet beschermt tegen de klassieke triggerfactoren, wordt het verschijnsel in de hand gewerkt en versterkt.

Woman looking at her skin in the mirror

Een gevoelige huid hebben heeft ook psychologische gevolgen, want die huidreacties kunnen allerlei levensmomenten vergallen. Het maakt ook de aanpak van andere huidaandoeningen moeilijker, omdat een gevoelige huid bepaalde lokale behandelingen slecht verdraagt.

Raadpleeg je dermatoloog, zodat hij kan nagaan welke factoren jouw huidreacties triggeren of verergeren en jou correct advies kan geven.
De arts zal jou onderzoeken om zeker te zijn dat je geen rosacea, eczeem of seborroïsche dermatitis hebt die de oorzaak kunnen zijn van je overgevoeligheid en waarvoor een specifieke behandeling vereist is.

Doctor with a patient in a medical office

Beperk zoveel mogelijk alle factoren die jouw huid geweld kunnen aandoen:

  • Blootstelling aan koude,
  • Irriterende producten en cosmetica (agressieve reinigers, scrubs, onaangepaste crèmes…),
  • Blootstelling aan de zon, die de huidgevoeligheid verhoogt (gebruik een product met een goede fotobescherming),
  • Voor mannen is het bij het scheren van belang om aangepaste producten te gebruiken en er voldoende tijd voor te nemen (het is aan te raden om de baardhaartjes minstens 3 minuten in contact te houden met lauw water om ze zachter te maken).
Cold - Smiling Woman

Houd het aantal cosmeticaproducten dat je gebruikt beperkt en gebruik alleen kalmerende producten.
Was je gezicht met een kalmerend hygiëneproduct met zeer hoge tolerantie, bij voorkeur één dat niet moet worden afgespoeld en ongeparfumeerd is.
Dep je gezicht voorzichtig droog, zonder te wrijven.

Woman cleaning her face

Breng 1 tot 2 maal per dag zachtjes een verzorgingsproduct met zeer hoge tolerantie (ongeparfumeerd) aan dat de ontstekingsreactie tegengaat.
Breng 1 tot 2 maal per week zachtjes een intens hydraterend verzorgingsproduct (masker) aan.
Hou liefst ook make-up beperkt en kies je producten met zorg.

Bioderma - woman applying cream on the face