Woman with hair in the wind

Roodheid van voorbijgaande of blijvende aard, rosacea, couperose...., sommige gevoelige huidjes overreageren gemakkelijk in bepaalde omstandigheden. Warmte en UV-straling zijn factoren die de vaatverwijding bevorderen.

Bij blootstelling aan de zon gaan de haarvaatjes die roodheid veroorzaken zich uitzetten en worden dus nog beter zichtbaar, vooral bij een lichte en fijne huid. Mensen met dit type huid, dat vatbaarder is voor roodheid, moeten zich beschermen met specifieke crèmes om verergering van de roodheid te voorkomen.

Hoe reageert een acnegevoelige huid na blootstelling aan de zon?

De zon is een valse vriend voor een huid met neiging tot acne, zowel bij tieners als bij volwassenen. In eerste instantie lijkt ze de toestand van de huid op "wonderbaarlijke" wijze te verbeteren door puistjes uit te drogen. In werkelijkheid wordt de huid niet alleen bruin maar verdikt de epidermis ook, waardoor de poriën geleidelijk aan verstopt geraken. Het sebum (dat bij een acnehuid dikker is) kan dus nog moeilijker wegvloeien.

Daar is allemaal nog niets van te zien, tot de bruine kleur wegtrekt… Op dat moment gaan de poriën, die al weken verstopt zijn, in combinatie met het dikkere sebum dat is blijven vastzitten, puistjes produceren

Sie opstoot van imperfecties na een periode van zon noemen we het "rebound-effect". Een huid met imperfecties moet dus tegen de zon beschermd worden met speciale crèmes voor vette huid, die het sebum vloeibaarder maken en de huidtextuur effenen om dit verschijnsel te voorkomen. Dergelijke producten geven geen vet effect, zijn soms getint, houden de huid mat en behoeden je vooral voor onaangename verrassingen na de vakantie.

Een gevoelige, intolerante of allergische huid reageert per definitie overdreven op haar omgeving. Blootstelling aan de zon is dus sterk af te raden en gebruik van een zonnecrème absoluut aan te bevelen. We moeten echter de verschillende problemen onderscheiden om de juiste oplossing te vinden.

Your skin - child protected under the sun
Don't

Voor een fotogevoelige huid is de zon sowieso verboden. Dat is het geval bij bepaalde aangeboren aandoeningen of bij overgevoeligheid die later in het leven is verworven. En dan zijn er ook nog bepaalde geneesmiddelbehandelingen die tijdelijk zonne-intolerantie kunnen veroorzaken. Zonnecrèmes met hoge bescherming (SPF 50+/UVA 50) zijn een must om een complete werking tegen UVB en UVA te bieden en ernstige ontstekingsreacties onder invloed van de zon tegen te gaan.

Mineral

Sommige huidtypes zijn allergisch voor de chemische filters die normaal in zonnecrèmes zitten. In die, gelukkig zeldzame, gevallen moet een beroep worden gedaan op minerale formules, die ondertussen sterk verbeterd zijn en geen witte film meer op de huid leggen zoals vroeger…

Calendar

Tot slot treden er ook vaak zonneallergieën op tijdens de eerste blootstellingsdagen. Vaak gaat het om polymorfe lichteruptie, een zonnedermatose die zich in 80% van de gevallen* voordoet bij jonge vrouwen en spontaan verdwijnt eenmaal men bruin begint te worden.

Dit is een onschuldige aandoening, maar de symptomen - roodheid, huiduitslag en hevige jeuk - kunnen knap vervelend zijn. De strategie bestaat erin een breedspectrum zonnecrème te gebruiken die beschermt tegen UVB om zonnebrand te voorkomen en vooral ook tegen UVA, die verantwoordelijk is voor de allergie. Een SPF/IP UVA-verhouding van 1 is hier van essentieel belang (dit betekent een even hoge bescherming tegen UVB als tegen UVA).

*Ann Dermato Venereol, 2007

Heb je een chirurgische interventie of een esthetische behandeling ondergaan of een verwonding opgelopen op een zone die potentieel aan de zon is blootgesteld, dan bestaat er een gevaar voor hyperpigmentatie zo lang het wondhelingsproces niet is beëindigt, wat 8 tot 12 maanden of soms nog langer kan duren.

Het litteken wordt dan bruinachtig, een verkleuring die definitief kan zijn. Dit risico is er niet alleen 's zomers, maar het hele jaar door. UVA-stralen zijn immers overal aanwezig, in elk seizoen, en dringen doorheen wolken en ramen. Heb je een beschadigde huid of een litteken, breng dan een specifiek beschermend product aan op de beschadigde zone die blootstaat aan licht.

Bij het ouder worden en door opeenvolgende blootstellingen aan de zon gaan er vaak huidvlekken op de huid verschijnen, vooral op sterk blootgestelde zones zoals het decolleté, de rug van de handen en het gezicht. Die vlekken zijn het gevolg van een gebrekkige melanineverdeling.

Elke nieuwe zonblootstelling werkt dit nog verder in de hand. Heeft je huid neiging tot vlekken, voorkom dan hyperpigmentatie door speciale zonnecrèmes te gebruiken die ontwikkeld zijn om de melanineproductie te reguleren.

Brandwonden verzorgen

Herpes labialis of koortslip treft meer mensen dan je zou denken. Blootstelling aan de zon is één van de triggerfactoren, net als stress en vermoeidheid. Er bestaan speciale zonnesticks die koortsblaasjes helpen voorkomen en de gevoelige zone van de lippen beschermen tegen de effecten van de zon.

 
Bioderma - Woman protecting from the sun
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
    Dr Michèle Sayag, Allergoloog.

    Vraag van een gebruiker: Wat is de ideale zonnebeschermingsfactor voor een baby?

    Tot de leeftijd van 18 maanden stel je een baby beter niet bloot aan de zon. Kan je dat toch niet vermijden, gebruik dan een product met SPF 50+ dat voldoende bescherming biedt tegen UVA. Tot de leeftijd van 3 jaar gebruik je best zonneproducten met minerale filters (geen chemische filters).

    Dr Michèle Sayag, Allergoloog.

De eerste is: schaduw en bescherming met kledij!

Your Skin - A dad with his son

Hou kinderen uit de zon, en zeker kinderen jonger dan 3 jaar die NOOIT aan de zon mogen worden blootgesteld. De kinderhuid is fijn, kwetsbaar en kan zich minder goed verdedigen tegen aanvallen door UV: kinderen verbranden dus sneller én hebben ook sneller last van een zonnesteek. Artsen wijzen er ook op dat verbranding in de kindertijd ernstige gevolgen kan hebben op volwassen leeftijd. Verstandige ouders houden zich dus aan enkele eenvoudige en essentiële basisregels:

  • Geen moedwillige blootstelling aan de zon, zeker niet tussen 11 u en 16 u. Kinderen moeten altijd beschermende kledij dragen: T-shirt met lange mouwen, bij voorkeur donker van kleur, hoedje of petje, zonnebril
  • Breng om de 2 uur een zonnecrème met hoge bescherming (SPF 50+) of speciaal voor kinderen aan. Vergeet niet de crème opnieuw aan te brengen na elke zwembeurt en bij wrijving, bijvoorbeeld door in het zand te spelen of zich af te drogen met een handdoek…
  • Denk er ook aan kinderen heel regelmatig te doen drinken om hun hydratatie op peil te houden.

Specifieke bescherming

Huid die allergisch is voor chemische filters. Gevoelige tot intolerante huid

Cellular protection

Photoderm MINERAL Fluide SPF50+

(No opinion yet)

100% mineraal zonneproduct speciaal voor de intolerante huid.

Voor wie?

Voor het hele gezin (kinderen ouder dan 6 maanden)

Specifieke bescherming

Gevoelige huid met neiging tot roodheid

Rosactiv patent

Photoderm AR SPF50+

(No opinion yet)

Anti-roodheid zonneproduct met een egaliserend en kalmerend effect.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Klassieke zonnebescherming

Gevoelige huid

SUN ACTIVE DEFENSE PATENT

Photoderm Spray SPF50+

(No opinion yet)

Zeer hoge zonnebescherming, gemakkelijk uit te strijken.

Voor wie?

Voor het hele gezin (kinderen ouder dan 12 maanden)

Bescherming voor kinderen

Tere babyhuid Huid met neiging tot atopie

SUN BARRIER TECHNOLOGY

Photoderm PEDIATRICS MINERAL SPF50+

(No opinion yet)

Minerale bescherming voor onvermijdelijke blootstellingen.

Voor wie?

Baby's

ADVIES VOOR ZONGEVOELIGE HUID

  1. Als alleen de huid van je gezicht of een specifieke zone zongevoelig is, vergeet dan niet om toch ook de rest van je lichaam te beschermen en de klassieke zonneadviezen te volgen, die je hier vindt.
  2. Vergeet niet om je huid tijdens de blootstellingsperiode goed te hydrateren en je gebruikelijke verzorging te blijven gebruiken, tenzij anders geadviseerd door je arts, met name in geval van een potentieel fotosensibiliserende geneesmiddelenbehaneling.