Woman playing with her baby

Als we het hebben over "een echt babyhuidje", bedoelen we daarmee een heel zacht en fluwelig huidje. Maar dat is nochtans niet bij alle baby's het geval! Behalve bij prematuurtjes is de huid van een baby al helemaal gevormd als hij ter wereld komt.

Ze is echter wel fijner en vervult haar barrièrefunctie nog niet zo goed als de huid van een volwassene.

 

Enkele weken na de geboorte produceert de babyhuid geen sebum meer en de talgklieren zullen pas weer worden geactiveerd in de puberteit. Dit maakt de hydrolipidenfilm dunner en dus minder doeltreffend als bescherming, met als gevolg:

  • Uitdroging die gemakkelijk leidt tot irritatie
  • Doordringbaarheid voor besmettelijke of allergiserende stoffen die deze irritatie nog kunnen verergeren
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
    Michèle Sayag, Allergoloog.

    Vraag van een gebruiker: Mijn dochtertje krijgt momenteel tandjes en heeft last van rode billetjes. Ik gebruik hiervoor een crème zonder parabenen omdat ze hier allergisch voor is maar die werkt niet echt goed. Wat kan ik gebruiken?

    Ik raad aan om van product te veranderen en afwisselend een waterpasta en een kalmerende herstellende crème te gebruiken.

    Michèle Sayag, Allergoloog.
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
    Michèle Sayag, Allergist.

    Vraag van een gebruiker: Moeten kinderen elke dag in bad? En moet ook telkens het haar worden gewassen?

    Heeft jouw baby of kind geen droge huid of aanleg voor atopie, dan mag het gerust elke avond in bad. Het haar elke dag wassen is niet nodig wanneer een kind niet heeft gezweet.
    Heeft jouw kind aanleg voor atopie, dan is een bad om de andere dag voldoende (zo blijft de kwetsbare huidbarrière intact).

    Michèle Sayag, Allergist.
Baby in a bath

Bovendien is het oppervlak van de kinderhuid 2 tot 3 keer groter dan bij een volwassene (hogere verhouding oppervlak/gewicht). Dus een product dat op deze huid wordt aangebracht, dringt gemakkelijker in. De huidabsorptie wordt ook bevorderd door een vochtig milieu (door het dragen van een luier), een beschadigde huid (luiererytheem) en huidplooien.

Het is dus absoluut noodzakelijk om uiterst zachte en efficiënte hygiëne- en verzorgingsproducten te gebruiken die borg staan voor:

  • Een hoge tolerantie met respect voor de specifieke eigenheid van de kinderhuid
  • Een hoge veiligheid die beantwoordt aan hoge formulerings- en productienormen afgestemd op de huid van baby's.

Atopic Skin

Onder invloed van agressieve externe factoren zoals wind, koude, hard water of centrale verwarming kan de babyhuid gaan uitdrogen en reactiever worden.

In het geval van atopische dermatitis is de huid van je kind heel droog en ruw, met soms ook rode plekken. Je kind heeft een huid die trekt en jeukt, waardoor het moeilijk slaapt.

Atopische dermatitis is een heel frequent voorkomende dermatose die een aanvang neemt vanaf de 2e of 3e levensmaand en in de meeste gevallen na enkele jaren weer verdwijnt. Bij deze huid is de hoornlaag veel sterker doorlaatbaar door een tekort aan lipiden.

Hierdoor kan de huid haar barrièrefunctie niet correct meer vervullen en laat ze allergenen uit de omgeving gemakkelijker binnendringen. Door sensibilisering voor deze allergenen ontstaat een ontsteking die zich uit in een opstoot van eczeem, meestal gepaard met hevige jeuk.

Door te krabben ontstaan er letsels die de huidirritatie nog doen toenemen. De huid wordt nog doorlaatbaarder voor allergenen, waardoor een nieuwe, acute ontstekingsreactie valt te vrezen. Zo evolueert een zeer droge huid met neiging tot atopie met opeenvolgende fasen van opstoten en remissies.

Meer over atopie vind je ook hier.

Er werden drie grote types omgevingsallergenen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de acute ontstekingsreacties:

Picto Animal
Aëro-allergenen huisstofmijt, pollen, honden- en kattenharen, vogelveren...
Picto Arachide
Voedselallergenen
Mineral
Contactallergenen nikkel, parfums...

Rode billetjes, ook luiererytheem of luiereczeem genoemd, is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben: wrijving van de luier op de huid, te agressief reinigen, diarree, verandering van voeding, maar ook een infectieuze episode, het doorbreken van de tandjes…

Meestal heeft de roodheid te maken met een irritatieve dermatitis die wordt veroorzaakt door het afsluitend effect van de luier en verergerd door contact met urine en feces, en waar eventueel nog een bacteriële infectie kan bijkomen die te wijten is aan de kiemen die in de ontlasting aanwezig zijn.

Om die roodheid te voorkomen, moeten occlusie en maceratie door de luier worden vermeden.

Baby - Atopic Skin

Dat kan door een aantal maatregelen te nemen:

  • Ververs de luier regelmatig en tijdig,
  • Reinig na elke luierwissel met een zacht hygiëneproduct met gegarandeerde veiligheid en tolerantie (te agressieve producten tasten de huidbarrière aan),
  • Dep de huid zorgvuldig en zachtjes af, met extra aandacht voor de huidplooien,
  • Breng na elke luierwissel een waterpasta met een antibacteriële werking (en gegarandeerde veiligheid en tolerantie) aan om de huid van de billetjes te kalmeren, te isoleren en te herstellen, en de roodheid te doen verdwijnen.
  • Blijft de roodheid aanhouden, raadpleeg dan je arts.

Wat is de oorzaak van irritatie rond de mond?

Bij huidirritatie rond de mond is er roodheid, uitslag en een droge en schrale huid te zien. Die irritatie is het gevolg van de inwerking van speeksel door herhaaldelijk contact met een fopspeen, een knuffel of bij het doorbreken van de tandjes.


Amylase, een enzym dat in speeksel zit, maakt de irritatie erger. Doordat koude en wind dit probleem bevorderen of versterken, komt het vaker voor in de winter.

  • Hou baby's altijd uit de zon.

 

  • Voor de huid van jonge kinderen is een specifieke hoge bescherming met een maximale veiligheid vereist.

 

Meer over de te nemen voorzorgen in de zon lees je hier.

Your skin - child protected under the sun

Hou risicozones zoals het gezicht, de omgeving van de mond, de billetjes en alle huidplooien extra in het oog.
Laat je niet verleiden tot zelfmedicatie voor baby's en kinderen, raadpleeg altijd je apotheker of je kinderarts.
Laat je kind geen synthetische of wollen kledij rechtstreeks op de huid dragen.
Was knuffels veelvuldig.
Vermijd tapijten en vast tapijt.
Zorg ervoor dat de omgevingslucht waarin je kind zich bevindt niet te droog is en dat de kamertemperatuur niet meer dan 19 à 20°C bedraagt.

Your Skin - Children

Het wassen van je baby is een bevoorrecht moment, geniet ervan!

Om stress en haastwerk te vermijden, leg je best alles wat je nodig hebt vooraf klaar. Zo kan je je tijdens dit intieme moment helemaal op je kindje concentreren. Alle hygiëne- en verzorgingsproducten die je gebruikt moeten gegarandeerd veilig en tolerant zijn.

Lichaam en haartjes:
Was je kindje voorzichtig met een heel zacht hygiëneproduct dat het huidevenwicht respecteert en niet in de ogen prikt.
Dep het zachtjes droog.
De hoofdhuid en de haartjes van je kindje moeten om de 2 tot 3 dagen worden gewassen. Kies een zachte shampoo die niet in de ogen prikt en die het evenwicht van huid en haar van de allerkleinsten respecteert. Spoel het haar zachtjes uit; let daarbij op dat het water de juiste temperatuur heeft en de straal niet te krachtig is. Voor grotere kinderen kan je een ontwarrende spray gebruiken die niet moet worden uitgespoeld en het haar beter doorkambaar maakt.
Hydrateer de huid van je kindje na elk badje met een aangepaste verzorging.

Gezicht en ogen:
Reinig het gezicht van je kindje met een wattenschijfje met een zacht, zeepvrij hygiëneproduct. Handige oplossingen waarbij je bovendien contact met hard water vermijdt, zijn micellair water, dermatologische reinigingsdoekjes of toiletmelk die niet moet worden afgespoeld.

Handjes:
Dermatologische reinigingsdoekjes zijn ook heel praktisch om de handjes van je kindje zo vaak als nodig en in allerlei situaties schoon te maken.

Luierwissel:
Maak de billetjes van je kindje bij elke luierwissel zorgvuldig schoon met een zacht hygiëneproduct om vuil en resten van waterpasta of beschermende crèmes te verwijderen. Dep de huid dan voorzichtig droog, met extra aandacht voor de plooien. Handige oplossingen waarbij je bovendien contact met hard water vermijdt, zijn micellair water, dermatologische reinigingsdoekjes of toiletmelk die niet moet worden afgespoeld. Mama's die liever een product gebruiken dat wordt afgespoeld, kunnen een zachte reinigingsgel gebruiken die aangepast is aan de kinderhuid.

Baby in a bath

De huid van je kind is teer. Ze moet zich nog leren verdedigen tegen agressieve invloeden van buitenaf. Om haar te beschermen, breng je dus best dagelijks een aangepaste hydraterende verzorging aan met een gegarandeerde veiligheid en tolerantie.


Heef je kind een normale huid, dan kan je dagelijks een hydraterende melk gebruiken om de huid te voeden en te beschermen.

Heeft het een drogere huid, kies dan voor een sterk voedende, "overvettende" verzorging verrijkt met cold cream, die de barrièrefunctie herstelt en onmiddellijk comfort verschaft. De term "cold cream" wijst op een dikke, semi-occlusieve formule. De term stamt uit de tijd dat de eerste cold creams een koud gevoel gaven als ze op de huid werden aangebracht. Tegenwoordig werken de cold creams van de nieuwe generatie nog even overvettend en hydraterend als de traditionele cold creams, maar hebben ze innoverende texturen die aangenamer en comfortabeler zijn en beschermen tegen externe agressies.

Baby - Mom putting cream

ADVIEZEN VOOR BABY'S MET EEN ZEER DROGE EN ATOPISCHE HUID

Naast de adviezen die je dermatoloog heeft gegeven, kan je nog een aantal maatregelen nemen om de levenskwaliteit van je kind te verbeteren:

 

  • Geef je kind dagelijks of om de 2 dagen een bad met lauw water (ongeveer 35°C, want warm water is niet goed voor een droge huid) zonder badschuim noch badzout, want die hebben een uitdrogend en irriterend effect op de huid van je kind.
  • Was het met een zacht hygiëneproduct met gegarandeerde veiligheid en tolerantie, dat de huid in alle zachtheid reinigt, jeuk kalmeert en droogheid voorkomt door de proliferatie te beperken van de micro-organismen die huiddroogheid verergeren.
  • Dep je kind zorgvuldig droog en besteed extra aandacht aan de huidplooien.
  • Breng 1 tot 2 maal per dag royaal een voedend en beschermend verzorgingsproduct met gegarandeerde veiligheid en tolerantie aan, dat jeuk kalmeert, ernstige droogheid voorkomt door de huid te relipideren (om de beschadigde huidbarrière te versterken en te herstellen) en de proliferatie van micro-organismen die eczeemopstoten in de hand werken, tegengaat.
  • Maak komaf met allergenen die kunnen leiden tot een eczeemopstoot: huisstofmijt, pollen, haren en veren van dieren...
  • Laat je kind bij voorkeur katoenen kledij dragen, want andere stoffen (vooral wol en synthetische materialen) kunnen de huid irriteren.
  • Kies een zacht wasmiddel en gebruik er niet te veel van. Linnen dat gewassen is met teveel wasmiddel kan de huid irriteren. Vergeet niet de kleren van je kind te strijken, hierdoor voelen ze zachter aan op de huid.
  • Maak het in huis en in de slaapkamer van het kind niet te warm (de ideale temperatuur is tussen 19 en 20°C). Bij hogere temperaturen droogt de omgevingslucht uit, wat slecht is voor de huid.
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
    Michèle Sayag, Allergoloog.

    Vraag van een gebruiker: Hoe voorkom en verzorg ik atopische dermatitis?

    Preventie is bedoeld voor "risicokinderen" met minstens één atopische ouder. Zo wordt bijvoorbeeld contact met katten in de eerste levensweken afgeraden.
    Opstoten van eczeem dienen zo snel mogelijk te worden behandeld met ontstekingswerende medicatie zoals dermocorticoïden in de vorm van een crème. Een verstoorde barrièrefunctie moet dagelijks worden behandeld met emollientia.

    Michèle Sayag, Allergoloog.
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
    Michèle Sayag, Allergoloog.

    Vraag van een gebruiker: Mijn zoontje van 2 jaar heeft eczeem dat jeukt. Welke goede gewoonten zijn aangewezen met betrekking tot hygiëne en verzorging?

    1) aangepaste hygiëne : zeepvrij, kortstondig baden of douchen met lauw water,
    2) een ontstekingswerende lokale behandeling van de eczeemplaques (meestal dermocorticoïden) op voorschrift van een kinderarts of dermatoloog om te voorkomen dat de toestand verergert, aangebracht in een voldoende grote hoeveelheid en voldoende lang op advies van de arts,
    3) een emolliens op het hele lichaam (behalve op de eczeemplaques) minstens eenmaal per dag en na het verdwijnen van de plaques dagelijks om herval te voorkomen.

    Michèle Sayag, Allergoloog.