Definitie van luiererytheem

Luiererytheem of luieruitslag is een plaatselijke huidontsteking die zich over het algemeen voordoet op de billetjes. Het is een veel voorkomende infectie die meestal ongevaarlijk is voor je kindje. De ontsteking kan echter pijn veroorzaken, waarbij de ontstoken zone branderig aanvoelt.

 

Hoe herken je luiererytheem?

Luiererytheem komt meestal voor op de bolle zones van het zitvlak, die in direct en nagenoeg permanent contact zijn met de luier. Het komt voor op de binnenkant van de dijen, op de billetjes en het schaambeen, of ook in de plooien van de lies en op de geslachtsdelen.

Luiererytheem is te herkennen aan droge of sijpelende rode plekken met soms ook kleine rode bobbeltjes. De evolutie van de ontsteking moet aandachtig worden gevolgd, want soms kan die open wonden veroorzaken.

Stel je deze symptomen vast bij je kindje, aarzel dan niet je huisarts of pediater te raadplegen.

acné du nourrisson

De belangrijkste oorzaak van luiererytheem is herhaaldelijk en langdurig contact van de huid met ontlasting en urine.

De combinatie van warmte met de ammoniak in urine en het zure karakter van de ontlasting vormt de eerst trigger voor luiererytheem. Door wrijving van de huid met de vochtige luier wordt de epidermis kwetsbaarder, gevoeliger en ontvankelijker voor agressieve invloeden.

Maar er zijn nog andere factoren die luiererytheem kunnen veroorzaken. De babyhuid is gevoelig en fragiel. Zo kunnen bepaalde toiletproducten, zelfs al zijn ze speciaal ontwikkeld voor kinderen, leiden tot overgevoeligheid. Het ene kind is het andere niet, dus soms moet je verscheidene producten uittesten voor je het juiste vindt. Let ook goed op bij de keuze van talkpoeder, vochtige doekjes en wasmiddel. Luiererytheem kan ook een allergische reactie zijn op een product dat niet wordt verdragen.

Belangrijk om weten is ook dat luiererytheem kan worden veroorzaakt door een tekort, maar ook door een teveel aan hygiëne ter hoogte van het zitvlak.

Luiererytheem: welke luiers gebruik je best?

Hoewel luiers bedoeld zijn om de billetjes van je baby droog houden, kunnen ze soms juist de oorzaak zijn van luiererytheem. Als ze te sterk afsluiten, te strak zitten of niet vaak genoeg worden ververst bijvoorbeeld.

Sommige luiers worden gemaakt met componenten die een reactie bij je kindje kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld cellulose of rubber. Maar opgelet, dat betekent helemaal niet dat alle kinderen luiererytheem krijgen bij contact met deze producten.

Je kiest best luiers die sterk absorberen, omdat die makkelijker en sneller het vocht uit de ontlasting en de urine neutraliseren. Het is ook belangrijk om de luier niet te strak te laten aansluiten, want er moet voldoende luchtcirculatie zijn.

Ben je voorstander van wasbare luiers? Wist je dat luiers uit bamboe, hennep of microvezels beter absorberen dan katoenen luiers? Wasbare luiers hebben een laagje in microsuèdine of micropolar, waardoor de billetjes van je baby langer droog blijven en luiererytheem dus wordt voorkomen.

En tot slot was je wasbare luiers best met wasmiddelen en wasverzachters die niet te agressief en niet te sterk geparfumeerd zijn.

BIODERMA productfoto, ABCDerm Change intensif 75g huidverzorging baby

Occasionele specifieke huidverzorging

Specifieke verzorging voor baby's en kinderen

ABCDerm DERMATOLOGISCH ENGAGEMENT

ABCDerm Change intensif

(No opinion yet)

Herstellende crème tegen luiererytheem

Voor wie?

Baby's

BIODERMA productfoto, ABCDerm babysquam 40ml hydraterende verzorging baby, droge huid

Occasionele specifieke huidverzorging

Specifieke verzorging voor baby's en kinderen

ABCDerm DERMATOLOGISCH ENGAGEMENT

ABCDerm Babysquam

(No opinion yet)

Intens hydraterende verzorging om melkkorstjes te verwijderen.

Voor wie?

Baby's