Als dermatologische divisie van NAOS helpt Bioderma jou om je huid gezond te houden en wil het de overheidsmaatregelen ondersteunen door op een rijtje te zetten wat je best doet om je te beschermen tegen het COVID-19 virus.

Covid-19 meilleures pratiques pour vous protéger

Reinigen is van VITAAL belang, maar ook hydratatie is CRUCIAAL

 

In de huidige coronacrisis worden we ertoe aangespoord om onze handen zo vaak mogelijk te wassen. De overheidsinstanties raden aan om je handen frequent en grondig te wassen met reinigingsgel of hydroalcoholische gel.

“Vloeibare zeep en reinigingsgel zijn een doeltreffend alternatief voor hydroalcoholische gels." [1] verklaart Dr. Dréno, professor dermatologie aan het Universitair Ziekenhuis van Nantes.

De huid kan echter na een tijd haar natuurlijk afweer- en beschermingsvermogen verliezen. Het vele wassen van de handen heeft een impact op het huidecosysteem doordat lipiden worden verwijderd die de huid van nature beschermen en in evenwicht houden. Dit is des te meer het geval wanneer meermaals per dag handontsmettende producten worden gebruikt, omdat die door hun hoge alcoholgehalte de hydrolipidenfilm aantasten, zodat de huid uitgedroogd raakt.

Professor Dominique Tennstedt van de afdeling dermatologie van de UCL in Brussel benadrukt echter dat we hoe dan ook beter “onze handen blijven wassen"[2]. Daarom raden wij aan om zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan dermatologisch geteste, zachte reinigingsgel of -olie.
 

“Je handen ‘s morgens en ‘s avonds, of zelfs twee tot drie keer per dag hydrateren met een verzachtende crème helpt om de lipidenfilm te beschermen en te herstellen. Voor mensen die een mondmasker dragen, is het belangrijk de gezichtshuid van ‘s morgens en ‘s avonds te hydrateren” adviseert Dr. Dréno, professor dermatologie aan het Universitair Ziekenhuis van Nantes.

Zorg dus meer dan ooit voor je barrièrefunctie om je huid te beschermen: was je handen zo vaak als nodig en breng na het wassen een hydraterend product aan. Met deze essentiële gewoonte hou je je huidbarrière intact, zodat die zijn natuurlijke afweerfunctie kan blijven vervullen.

Welke dagelijkse hygiëneproducten gebruik ik best?

 

We weten dat velen van jullie zich afvragen wat nu de meest geschikte producten zijn. Aurélie Guyoux, hoofd Research & Development bij NAOS, beantwoordt de vragen die jullie ons op onze sociale media hebben gesteld.

 

 • “Welk soort hygiëne- of verzorgingsproducten moet ik gebruiken om mezelf te beschermen tegen COVID-19?”

We weten dat virussen gevoelig zijn voor reinigende bestanddelen. Daarom is het zo belangrijk om je handen zorgvuldig en regelmatig te wassen volgens de aanbevelingen van de WGO. Alle reinigingsproducten zouden doeltreffend zijn. De producten van Bioderma bevatten specifieke reinigende bestanddelen die niet alleen efficiënt reinigen, maar ook de natuurlijke huidbarrière respecteren. De hygiëne- en verzorgingsproducten van Bioderma zijn onder medisch toezicht getest en goedgekeurd wat efficiëntie en tolerantie betreft. Je kunt ze in alle veiligheid gebruiken.

 • Moet ik specifieke antibacteriële producten gebruiken, meer bepaald producten die koper- en/of zinkionen bevatten?”

Er zijn geen bewijzen dat producten met antibacteriële eigenschappen doeltreffender zijn tegen het COVID-19 virus. Trouwens, bacteriën zijn geen virussen. Zoals van overheidswege aanbevolen is de beste manier om jezelf te beschermen, regelmatig en grondig je handen wassen en afdrogen met een wegwerptissue of keukenpapier, je neus/ogen/mond niet proberen aanraken, de sociale afstand van 1 meter respecteren en hoesten of niezen in je ellenboog. Draag daarnaast ook zorg voor je natuurlijke huidbarrière door je handen frequent te hydrateren nadat je ze hebt schoongemaakt.

 • “Moet ik producten met SLS en/of alcohol verkiezen boven zachte reinigingsproducten?” 

Vermits COVID-19 nog maar recent werd ontdekt, zijn er helaas niet veel wetenschappelijke studies rond de specifieke gevoeligheid van het virus. Maar zoals veel virussen, en in het bijzonder het coronavirus, is het wellicht gevoelig voor klassieke reinigingsproducten. Daarom zijn de zogenaamde “barrièregebaren” zo belangrijk om je gezondheid te vrijwaren. De belangrijkste zijn: herhaaldelijk wassen en social distancing. En om de natuurlijke barrièrefunctie van je huid intact te houden, is het van belang om reinigingsproducten van goede kwaliteit te kiezen en je huid ook regelmatig te hydrateren, zodat ze kan herstellen.


 

Wat kan ik verder nog doen om mezelf te beschermen?

 

De veiligheidsvoorschriften respecteren blijft de meest doeltreffende manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en jezelf en anderen gezond te houden. Omdat gezondheid onze missie is, willen we je nog eens herinneren aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie om gezond te blijven en de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

De WGO helpt ons ook om goede praktijken in te voeren en geeft antwoord op veelgestelde vragen[3]:

 

 • Kan het COVID-19 virus alle delen van de wereld treffen?
  Uit de feiten tot nu toe blijkt dat het nieuwe COVID-19 virus zich overal ter wereld kan verspreiden, ook in streken met een warm en vochtig klimaat.
   
 • Is het virus gevoelig voor koude en sneeuw?
  Er is geen reden om aan te nemen dat koud weer het nieuwe coronavirus of andere ziekten kan doden. De normale temperatuur van het menselijk lichaam blijft zo’n 36,5°C tot 37°C, ongeacht de buitentemperatuur of het weer.
   
 • Kan men het nieuwe coronavirus doden door alcohol of chloor over het hele lichaam te sprayen?
  Alcohol of chloor vernevelen zal geen virussen doden die al in je lichaam zijn binnengedrongen. Het vernevelen van die stoffen kan schadelijk zijn voor de kleren én voor de slijmvliezen (ogen, mond). Alcohol en chloor kunnen wel nuttig zijn om oppervlakken te ontsmetten, maar daarbij moeten dan wel de gebruiksvoorschriften worden nageleefd.
   
 • Kunnen vaccins tegen pneumonie (longontsteking), zoals het pneumokokkenvaccin en het Haemophilus influenza type B (Hib) vaccin, bescherming bieden tegen het coronavirus?
  Neen, deze vaccins beschermen niet tegen het nieuwe coronavirus. Dit virus is nieuw en anders, en vereist een eigen, specifiek vaccin. Onderzoekers zijn aan het proberen een vaccin te ontwikkelen, en de Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunt hun inspanningen.
   
 • Zijn antibiotica doeltreffend om COVID-19 te voorkomen en te behandelen?
  Antibiotica werken alleen tegen bacteriën. COVID-19 is een virus en geen bacterie.
   
 • Zijn er specifieke medicijnen om COVID-19 te voorkomen of te behandelen?
  Tot op heden is er geen specifiek medicijn aanbevolen om het nieuwe coronavirus te voorkomen of te behandelen. Bepaalde specifieke behandelingen worden onderzocht en zullen worden getest door middel van klinische proeven. De WGO helpt om onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen met diverse partners te versnellen.
   
 • Helpt het om warme vloeistoffen te drinken?
  Een warm drankje kan zeker deugd doen, althans als het niet te heet is om je keel niet te beschadigen. Jammer genoeg haalt het helemaal niets uit tegen COVID-19.
   
 • Is het beter om een bad te nemen dan een douche?
  Een bad nemen kan je helpen om te ontspannen, maar zal je niet beschermen tegen het coronavirus.
   
 • Zijn handdrogers of UV-lampen doeltreffend om het virus te doden?
  Handdrogers zijn niet doeltreffend om het COVID-19 virus te doden. UV-lampen mogen niet worden gebruikt om handen of andere delen van de huid te steriliseren, omdat UV-straling huidirritatie kan veroorzaken.
   

Voor meer informatie kan je de uitgebreide adviezen van de WGO raadplegen.
 

Jezelf beschermen is zorg dragen voor jezelf en je naasten. Bioderma wil er helemaal voor jullie zijn tijdens deze gezondheidscrisis. Blijf vooral positief, bescherm je gezondheid en hou het veilig.       

Care first.
 

[1] Dr. Dréno, professor dermatologie aan het Universitair Ziekenhuis van Nantes
[2] https://www.rtbf.be/info/societe/onpdp/detail_coronavirus-nos-mains-mises-a-rude-epreuve?id=10461020
[3] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters