Bioderma Belgique | Atopische huid: 5 goede gewoonten

Allez au contenu Allez à la navigation

Atopische huid: 5 goede gewoonten

Tips om de eczeemopstoten van je kind te verminderen

Dermatoloog
Dr. Magali Bourrel-Bouttaz Verbonden aan de dienst van Professor Jean François Nicolas, Dienst Allergologie en Klinische Immunologie van het Hôpital Lyon Sud. Auteur van werken over atopische dermatitis – Frankrijk

Eczeemopstoten doen zich nooit per toeval voor. Dat betekent echter niet dat ze onvermijdelijk zijn; men moet de situaties uit het dagelijks leven leren herkennen die ze in de hand werken.

Zoals Dr. Bourrel-Bouttaz uitlegt: als het brandt bij je thuis, dan blus je de brand. Als het vuur 15 dagen later weer de kop opsteekt, blus je het opnieuw. En zo blijft het maar doorgaan tot de patiënt inziet dat hij moet zoeken naar wat de brand veroorzaakt!

Dankzij haar uitleg kom je te weten wat de triggerfactoren zijn, om de oorzaak van opstoten te vinden, de risico’s te beperken en de frequentie van opstoten tot een minimum terug te brengen.

1. Hygiëne: huidreddende gewoonten

Niet agressief reinigen, niet wrijven, niet irriteren, niet laten weken in water of transpiratievocht… Een atopische huid is doordringbaarder dan andere, ze laat allergenen uit de omgeving binnen en vervult haar barrièrefunctie niet naar behoren. Alles wat die gebrekkige barrièrefunctie nog verder aantast, kan een opstoot van eczeem veroorzaken: agressief reinigen, weken, baden, onaangepaste producten …

1. Gebruik zowel voor het huid als voor het haar een overvet, zeepvrij reinigingsproduct of een sterk hydraterende wasolie die de natuurlijke pH van de huid (5,5) respecteert. De watertemperatuur mag niet meer dan 34°C bedragen.

2. Droog de huid zachtjes af door te deppen zonder wrijven, met een zachte, propere katoenen handdoek.

3. Neem zweet snel weg, want dat verergert 100% van de atopische huid door zijn irriterende pH.

4. Breng elke dag, ‘s morgens en ‘s avonds, een emolliens (hydraterende crème) aan, en systematisch op het hele lichaam en gezicht. Wees niet zuinig met de crème en maak van het aanbrengen telkens een teder en speels moment met je kind.

picto_do_118x118.png

 • Een douche of bad van 5 minuten, ’s zomers elke dag, ’s winters tweemaal per week, met een zeepvrij, ongeparfumeerd product
 • Breng een emolliens aan die is aangepast aan het seizoen, in de winter veeleer een balsem en in de zomer veeleer een crème, ook op dagen zonder douchen of baden, en breng die op het hele lichaam aan, niet alleen op de plaques
picto_dont_118x118.png

 • Meermaals per dag douchen, te warm water en echte zeep
 • Geïmpregneerde doekjes gebruiken
 • Wachten tot het jeukt om te hydrateren

2. Voeding: recepten die helpen

De oorzaak van atopische dermatitis (of atopisch eczeem) ligt niet bij voeding, maar kinderartsen raden toch enkele basisprincipes aan.

1. Besteed voldoende aandacht aan de voedingsdiversificatie, die volgens de huidige aanbevelingen moet plaatsvinden tussen 4 en 6 maand;

2. Kies bij voorkeur voor voeding die ontstekingswerend werkt, met specifieke vetstoffen: rauwe boter en ongekookte room, olijfolie van eerste koude persing om te koken, koolzaadolie van eerste koude persing voor het aanmaken van gerechten;

3. Beperk suiker, want die maakt het zweet zuurder: ontbijtgranen, koekjes als vieruurtje, snoepjes, frisdrank…

picto_do_118x118.png

 • Evenwichtige voeding van het seizoen
 • Pre- en probiotica nemen bij inname van antibiotica of gastro-enteritis
picto_dont_118x118.png

 • Dagelijks te sterk gemineraliseerd water en frisdranken geven
 • Teveel industriële voeding

3. Omgeving: binnen en buiten

Als directe Interface tussen het organisme en de buitenwereld is de huid heel gevoelig voor haar omgeving. Door haar gebrekkige barrièrefunctie is de atopische huid veel doordringbaarder, ze laat alle deeltjes uit de omgevingslucht binnen en reageert dus sterk op allerhande agressies.

Thuis

Bind de strijd aan met stof en huismijt, die dol is op beddengoed, hoofdkussens en donsdekens, gordijnen, tapijten… en knuffels!
Tip: huidmijt heeft een hekel aan koude.
Dus moet je de kamer dagelijks luchten, behalve in het pollenseizoen. Let er ook op om de kamer van je kind niet te veel te verwarmen, en was zijn knuffels regelmatig. En vermijd ten slotte interieurparfums en tapijten, die chemische stoffen afgeven

Kledij

“Denk erom dat wrijving één van de triggerfactoren is", waarschuwt Dr. Bourrel-Bouttaz

 • Dek je kind niet te veel toe, want transpiratievocht verergert eczeem en jeuk
 • Kies voor zachte kledij in natuurlijke vezels (katoen), nooit in wol, dat veel te sterk irriteert
 • Sommigen raden voor alle zekerheid wit linnengoed zonder industriële kleurstoffen aan
 • Opgelet voor elastiekjes en etiketten die jeuk veroorzaken en voor te strakzittende kledij
 • Eventueel kan je baby’s rompertje binnenstebuiten aandoen om wrijving door de naden te vermijden
 • Was nieuwe kledij altijd voor gebruik

Kledij wassen

Geef de voorkeur aan vloeibaar wasmiddel, vul de wasmachine niet te vol en laat voldoende spoelen.
Wasverzachter is weer een extra additief, maar het kan kledij wel minder irriterend maken. Test zelf uit met of zonder om na te gaan wat er voor uw kind het best is.
Ook drogen in de droogkas maakt het linnengoed zachter.

Klimaat

Koude is vijand nummer 1! Denk er dus om de huid van uw kind in de winter goed te hydrateren. Volgens Dr. Magali Bourrel-Bouttaz* “verbetert de huid bij 90% van de atopiepatiënten in de zon”. Maar we willen er ook op wijzen dat rechtstreekse blootstelling aan de zon af te raden is voor kinderen jonger dan 3 jaar. Voor grotere kinderen geef je de voorkeur aan ochtendzon en de zon aan het eind van de namiddag, en gebruik je een zonneproduct met SPF 50+.

* Changer son regard sur l’eczéma – Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Les éditions Ovadia 2016
 

picto_do_118x118.png

 • Een watervernevelaar gebruiken op het gezicht om contact met pollen tegen te gaan
 • Vaak stofzuigen
picto_dont_118x118.png

 • De was niet buiten laten drogen in het pollenseizoen
 • Geen gordijnen en tapijten in de slaapkamer

4. Jeuk en irritatie: welk verband met stress?

“Een kind met atopie is niet noodzakelijk gevoeliger dan een ander. Stresshormonen verspreiden zich in de huid zoals overal anders, net zoals bij andere kinderen. Maar als je de huid van je kind niet verzorgt, of het voortdurend zegt dat het nerveus is, zal zijn weerstand afnemen en zal het secundair gevoeliger worden voor stress dan een ander”, aldus Dr. Bourrel-Bouttaz.

Een atopische baby wordt al heel vroeg geconfronteerd met chronische pijn en huilt meer dan gemiddeld om zijn onbehagen te uiten, ook ’s nachts. Dat onbehagen en die slaapproblemen kunnen een bron van onrust zijn bij deze kinderen, die er een enorme behoefte aan hebben om gerustgesteld en gesust te worden door hun ouders. Ouders die vaak zelf gestresseerd en vermoeid zijn door een situatie die belastend is voor het hele gezin!

Neem de juiste attitude aan

1. Volhouden, ondanks de stress… Je spaart geen moeite om je kind te kalmeren en een zo normaal mogelijk gezinsleven in stand te houden. En daar doe je heel goed aan! Die immense persoonlijke inzet helpt je kind optimaal om deze moeilijke periode door te komen. Beter nog, het legt een goede basis om het later in zijn leven te leren omgaan met tegenslag. Hou de moed erin, wij zijn er om je te helpen…

2. Een geruststellende omgeving creëren. Stress tast het afweersysteem aan en zou volgens sommige studies1 de ontwikkeling van eczeem in de hand werken. “Het is nochtans geen psychosomatische aandoening. Maar er kan wel een vicieuze cirkel ontstaan tussen stress en afweer”, legt Dr. Bourrel-Bouttaz uit2. Je kind masseren, een ideale gelegenheid om de dagelijkse hydraterende verzorging aan te brengen, en het dicht tegen je houden zodat er huidcontact is, zijn twee manieren om je kind te kalmeren en in alle rust jullie band te versterken. Je kan dit niet vaak genoeg doen!

1 T. SAGE–Structure d’attachement dans la dermatite atopique. 317p -Thèse d’exercice; Psychologie clinique, Université de Bourgogne, Dijon -novembre 2011

2 L’eczéma, est-ce vraiment dans la tête ? Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Les Editions Ovadia – 2017

picto_do_118x118.png

 • Dedramatiseren door de dingen uit te leggen
 • Praten over andere zaken waarmee het kind bezig is: de school, vriendjes…
picto_dont_118x118.png

 • Het hele leven van het kind rond zijn eczeem laten draaien

5. Sport: waar moet je op letten

Sport is heel goed voor kinderen met atopie, het helpt hen om te socializen en stimuleert hun groei. Bovendien zorgt het voor afleiding en helpt stress verminderen. Tijdens het sporten vergeet je kind zijn huidproblemen en jeuk.

 

3 BELANGRIJKE ADVIEZEN

1. Transpiratievocht moet snel worden verwijderd, door een douche waarna hydraterende crème moet worden aangebracht. Je kind mag echter nooit toiletproducten van anderen lenen, zijn huid verdraagt die niet.

2. Veel sportkledij is gemaakt uit technische, synthetische materialen, die potentieel irriterend kunnen werken. Ze moet vóór het eerste gebruik en na elke sportsessie worden gewassen. Breng een emolliërende crème aan voor je kind zich aankleedt, als buffer tegen irritatie.

3. Kinderen met atopie mogen gerust zwemmen, eczeem is niet besmettelijk! Kies een badmuts en zwembril in silicone. Om het irriterend effect van chloor en te warm water tegen te gaan, breng je vooraf een laag hydraterende crème aan als barrière tegen het water.

Belangrijke punten om te onthouden

De belangrijkste triggerfactoren:

 • Krabben
 • Wrijving (kledij, handdoek)
 • Warm water
 • Zeep, geparfumeerde verzorgingsproducten
 • Transpiratievocht
 • Onvoldoende emolliens om de huid te hydrateren
 • Vervuilde, stoffige lucht, pollen
 • Spijsverteringsstoornissen (diarree, doorbreken van de tandjes, antibioticabehandelingen, slechte voeding)
 • Stress

Atopische huid: de Atoderm-routine

 • 1. Ik reinig

  huile_douche_1l.png

  Atoderm Huile de douche

 • 2. Ik voed

  atoderm_intensive_baume.png

  Atoderm Intensive Baume

 • 3. Ik verlicht

  3401528546402_0.png

  Atoderm SOS Spray

Aanvullende artikels

Eczeem bij kinderen: uitleg en advies van onze expert-dermatologen Découvrir
Onze expert-allergoloog vertelt er je alles over Découvrir
De Atoderm-routine | Atopische huid Découvrir